Tehno
StoryEditor

Što su i kako funkcioniraju decentralizirane autonomne organizacije (DAO)

09. Lipanj 2021.

Decentralizirana autonomna organizacija (DAO) jest skupina organizirana oko određene misije koja je koordinirana kroz zajednički skup pravila koja se provode na blockchainu.

Jedna od glavnih prednosti DAO-a jest transparentnost naspram tradicionalnih tvrtki, iz razloga što su svi postupci i financiranja transparentni i javno dostupni, čime se značajno smanjuje rizik od korupcije i cenzure. Tvrtke kojima se javno trguje na burzama, moraju dati neovisno revidirane financijske izvještaje, ali dioničari samo na određeno vrijeme imaju uvid u financijsko zdravlje organizacije. Budući da bilanca DAO-a postoji na javnom blockchainu, ona je u svakom trenutku potpuno vidljiva, sve do svake pojedine transakcije.

DAO-ovi su obično globalno pristupačniji i imaju niže prepreke osnivanja za razliku od tvrtki. S obzirom na transparentnost i veću inkluzivnost, postoje niži troškovi prebacivanja/izlaska za članove koji se ne slažu s pravilima i postupcima. DAO-i koji dijele sličnu misiju u budućnosti će se možda morati natjecati za članove te biti potaknuti da budu što transparentniji i da ne izvlače previše vrijednosti iz grupe kako bi mogli privući vrhunske članove.

Kako funkcionira DAO?

Zajednica može prilagoditi DAO i programirati ga prema vlastitim ciljevima. Kod je napisan u obliku pametnih ugovora, koji pružaju neku vrstu mehanizma upravljanja. Članovi obično koriste governance tokene za glasovanje o temama kao što je dodjela sredstava. U slučaju mnogih DAO-a, utjecaj člana može se povećati proporcionalno iznosu koji je uložio u projekt. Ishod se može temeljiti na stupnju sudjelovanja kao i preferencijama u glasovanju.

Što je bio The DAO?

Možda najozloglašeniji DAO do sada bio je onaj pokrenut u travnju 2016. kao decentralizirani fond rizičnog kapitala. Članovi su uložili ether i zauzvrat dobili DAO tokene koji su se mogli upotrijebiti za glasovanje o projektima za koje bi se sredstva trebala dodijeliti. Prikupljeno je 150 milijuna dolara, međutim dogodio se hakerski napad, te je ukradeno 60 milijuna dolara. Zanimljiva je činjenica, iako je DAO ugašen, da svatko još uvijek može vidjeti sve transakcije koje su se dogodile budući da se nalaze na javnom blockchainu. Nažalost, DAO hack privremeno je ostavio negativan dojam i dozu skepticizma za mnoge ljude, ali DAO-i su izuzetno moćan oblik organiziranja i nije trebalo dugo da se pokrene ponovno oživljavanje DAO aktivnosti u kripto industriji.

Razvoj DAO-a se nastavio, ali bez puno pozornosti. Projekti kao što su Aragon, DAOstack, DAOHaus i Colony naučili su ključne lekcije iz izvornog DAO-a, a sada grade i vode DAO-ove za neke od najvećih decentraliziranih financijskih (DeFi) protokola. DeFi boom u 2020. godini, donio je novi val interesa za DAO-ove koji su poduprli mnoge vodeće projekte.

DAO-ovi dolaze u svim oblicima i veličinama

  • Kripto projekti - smatraju se DAO-ima ako se njima upravlja na decentraliziran način putem kojeg token holderi mogu glasovati o smjeru projekta
  • Bespovratna sredstva - DAO se može koristiti za automatsku dodjelu bespovratnih sredstava razvojnim fondovima na temelju postavljenih kriterija
  • Investiranje - MolochDAO više je puta 'kopiran' za stvaranje profitnih DAO-a koji mogu distribuirati i prenositi dionice i drugu imovinu među članovima 
  • Kolekcionarstvo - nezamjenjivi tokeni (NFT) jedan su od razloga zašto su se osnovali pojedini DAO-i

Sami kripto projekti mogu se smatrati DAO-ima ako se decentralizirano upravljaju, pri čemu vlasnici tokena mogu glasovati o smjeru projekta ili različitim postavkama. Na primjer, vlasnici tokena MakerDAO-a, projekta koji je napravio decentralizirani stablecoin DAI, mogu upravljati sustavom i glasati o parametrima kao što su naknade koje se naplaćuju.

Drugi primjer je Curve DAO, projekt koji je izgradio automatiziranog market makera (AMM) koji generira naknade i pruža dijeljenje prihoda vlasnicima tokena koji zaključavaju svoje tokene. Što je token CRV dulje zaključan, to je veća glasačka moć i nagrada za člana DAO-a. Za razliku od tradicionalnih tvrtki u kojima se dobit isplaćuje pro rata, ovaj DAO je postavljen tako da se glasačka moć i udio prihoda ponderiraju prema vremenu koliko je vlasnik dugo držao token.

Imovinu DAO-a dionici mogu kontrolirati izravno putem tokena. Dionici mogu biti anonimni i smješteni bilo gdje u svijetu. Ti pseudonimni dionici mogu se međusobno dogovoriti kako bi dodijelili imovinu DAO-a za bilo koju svrhu, uključujući zapošljavanje zaposlenika. DAO-i, koji se sastoje od stotina poznatih i pseudonimnih članova, legitimno su zaposlili zaposlenike samo na temelju ugleda zajednice. Na primjer, Empty Set Dollar (ESD) DAO isplaćuje plaću od 180.000 dolara svom anonimnom upravitelju zajednice Lewiju koji je izjavio da mu je to najveća plaća u njegovoj karijeri.

Brojni su primjeri DAO-a stvorenih u svrhu financiranja ulaganja ili davanja bespovratnih sredstava. Moloch DAO je DAO koji dodjeljuje bespovratna sredstva za napredak ethereum ekosustava. Oni također omogućuju članovima da povuku sredstva, ako se ne slažu s odlukama DAO-a.

Također sve su brojniji primjeri DAO-a koji su namijenjeni specifičnijim mogućnostima ulaganja kao što su posjedovanje NFT umjetnosti i virtualnih predmeta za igranje. Yield Guild Games je gaming udruga igrača i investitora koji generiraju prinos od igara temeljenih na NFT-u kao što su Axie Infinity, League of Kingdoms i The Sandbox.

Flamingo DAO je profitni, NFT fokusirani DAO. Aktivno su ulagali u NFT-ove i postali poznati kada su platili 762.000 dolara u etheru za rijetki CryptoPunk NFT.

Koje prednosti imaju DAO-i?

  • Transparentnost - glasovanje, odluke o financiranju i druge radnje može vidjeti bilo tko
  • Interoperabilnost - koncept se čvrsto ukorijenio u DeFi-ju, gdje postoji mnogo alata koji se mogu koristiti poput 'Lego kockica', kako kažu programeri
  • Suradnja - dajući svima glas, te zajedničkim snagama i znanjem, članovi DAO-a međusobno se dogovaraju te vode rasprave o svakom potezu i akciji

Slučajevi buduće uporabe

Postoji puno zanimljivih slučajeva uporabe za DAO-ove, a područje je tek na počecima razvoja. S DAO-ovima se može eksperimentirati sa sustavima upravljanja kako bi se rapidno poboljšalo ono što funkcionira, a što ne. Na primjer, može postojati DAO koji koristi oblik vladavine za donošenje odluka koja bi se sastojala od članova koji se klade na tržištima predviđanja, a zatim koristila ishod tih tržišta za određivanje pojedinih akcija.

Jedan od mogućih slučajeva korištenja jest DAO gdje su svi članovi anonimni, pri čemu mogu izgraditi  ugled bez otkrivanja njihovog identiteta. To omogućuje članovima da budu ravnopravniji i olakšava nagrađivanje pojedinačnih suradnika, a ne isključivo značajnijih članova s već velikim brojem sljedbenika.

Koje nedostatke imaju DAO-i?

  • Ravna struktura - nepostojanje jasnog autoriteta, ili zapovjednog lanca, decentralizirane  organizacije sporije djeluju jer donošenje odluka treba više vremena
  • Nesuglasice - pri snažnom neslaganju zajednice, moguća je podjela na dva dijela
  • Nedostatak promjena - u pojedinim DAO-ima, oni s najviše tokena odlučuju, tako da  upravljanje vrlo slično nalikuje tradicionalnim organizacijama
  • Zakonitost - mnogi projekti mogli bi se smatrati vrijednosnim papirima, te podlijeći strožim zakonima

DAO-i su moćni načini organiziranja, ali postoje potencijalni problemi, te nisu idealan sustav za svaki tip organiziranja. Iako DAO-i mogu zamijeniti aspekte pravnih ugovora kodom i uštedjeti ogromnu  količinu operativnih općih troškova, u nekim slučajevima pravna zaštita ne postoji izvan pravila navedenih pametnim ugovorima koji reguliraju DAO. To može stvoriti probleme ako je kontrola DAO-a centralizirana ili nejasno definirana, iako neki DAO-i mogu formirati i pravne osobe koje stoje iza  samih DAO-a. Primjer je Wyoming DAO zakon, odobren kroz odbor senata države Wyoming, koji pomaže stvaranju pravno priznatih DAO-a.

Ovisno o tome kako je DAO postavljen, proces koordinacije i prilagođavanja može biti složeniji u usporedbi s centraliziranim vodstvom poput izvršnog direktora koji donosi brze odluke kada je to  potrebno. Također, u početku kada treba donijeti mnogo odluka, moglo bi doći do centralizacije  među određenim članovima.

Postoji i mogućnost apatije gdje neće svi članovi htjeti glasovati. U tom slučaju vjerojatno će doći do delegacije glasova drugim članovima koji su informiraniji i aktivniji u glasovanju, te najbitnije u skladu s njihovim uvjerenjima. Ti se predstavnici ponekad nazivaju protokolarnim političarima jer često vode kampanju za delegirane glasove, slično kao što to rade postojeći političari. Mogla bi nastupiti sve češća pojava protokolarnih lobističkih skupina koje pokušavaju utjecati na odluke tih političara. S druge strane, u budućnosti bismo mogli čak vidjeti DAO-ove kako lobiraju i sami biti glavne političke institucije u društvu.

20. travanj 2024 02:34