Tehno
StoryEditor

Teška godina za tehnološke tvrtke: Sva otpuštanja na jednom mjestu

10. Prosinac 2022.

Nakon dvije godine pandemije u kojima su tehnološke tvrtke doživljavale svoje najbolje dane, stiglo je brzo otriježnjene, s masovnim otkazima koji su pokorili industriju u 2022. godini. Otkazi su uzeli toliki zamah da i neke popularne stranice poput CrunchBasea ‘u živo‘ prate broj otkaza u tehnološkim firmama, a neke su stranice isključivo napravljene samo da bi pratile otkaze u tech industriji.

Masovna otpuštanja

Otkazi imaju utjecaj na cijelu tehnološku industriju, a fenomen je globalan. Evo nekih od najistaknutijih primjera masovnih otpuštanja u 2022.

Gigant društvenih medija Meta suočava se s konkurencijom novopridošlica kao što je TikTok, kao i s fondom dolara za oglašavanje koji se smanjuje pred posrnulim gospodarstvom. Iako je ovo smanjenje broja zaposlenih bolno za Metu, vrijedi razmotriti širu perspektivu. U skoro dva desetljeća poslovanja, ovo su bila prva masovna otpuštanja tvrtke, a otpušteno je oko 11 tisuća radnika.

Iako Meta pobjeđuje velikim brojem rezova, masovna otpuštanja na Twitteru sigurno su najdramatičnija. Početkom studenog, novi vlasnik tvrtke, Elon Musk, otpustio je 50 posto radne snage koja je brojala oko 7500 zaposlenika. Ni Elonova Tesla nije prošla neokrznuto, pa je broj zaposlenika smanjen za 3,5 posto.

image
foto trueup.io

Otpuštanja nisu ograničena samo na Sjedinjene Države. Veliki tehnološki sektor u Indiji također se suočava s rezovima. Indijski tehnološki div Byju‘s, otpustio je 2500 zaposlenika u listopadu — oko 5 posto ukupne radne snage.

Zašto tehnološke tvrtke otpuštaju toliko ljudi?

Navedeni razlozi otpuštanja tolikog broja radnika su ekonomska neizvjesnost (vanjski čimbenici) i slab učinak (unutarnji čimbenici). Goldman Sachs Research ističe da ‘više kamatne stope i stroži financijski uvjeti nerazmjerno utječu na sektor jer se profiti tehnoloških tvrtki obično očekuju dalje u budućnosti i stoga su podložni većem riziku‘.

Smanjenje proračuna za oglašavanje i implozija tržišta kriptovaluta također su čimbenici koji su mogli utjecati na odluku o smanjenju broja zaposlenih. Twitter i Snapchat spadaju u ovu prvu kategoriju zbog proračuna, dok Coinbase i Kraken spadaju u potonju.

Nominalno gledano, rasprostranjena otpuštanja u tehnološkom sektoru mogla bi se činiti lošim znakom za širu ekonomiju – posebno s obzirom na golem utjecaj koji tehnološke tvrtke imaju na tržišta. Srećom, čini se da to nije slučaj. Podaci o plaćama i plaćama američke vlade premašili su očekivanja, a stopa nezaposlenosti u zemlji je na najnižim granama. No, treba znati da tehnološki poslovi čine manje od 3 posto ukupne zaposlenosti u Americi. Također, tehnološki radnici koji su izgubili posao imaju veliku vjerojatnost da će u kratkom roku pronaći novi posao.

Ostaje za vidjeti hoće li prosinac biti vrhunac otpuštanja u tech sektoru. Poslodavci općenito pokušavaju izbjeći otpuštanje ljudi neposredno prije sezone godišnjih odmora. Ipak, stranica koja prati otpuštanja Trueup.io je ubrala u prva dva tjedna prosinca dodatnih 7600 otkaza.

image
foto Visualcapitalist
19. travanj 2024 00:08