Tehno
StoryEditor

Tko postane vlasnik boje, mogao bi živjeti od tantijema

13. Veljača 2022.

Kupi svoju boju i svaki put kad netko tu boju upotrijebi u nekom NFT-u (nedjeljivom tokenu), dobivaš naknadu, tj. skupljaš tantijeme. U slobodnom tumačenju, upravo takav poziv stoji iza internetske stranice Color Museum koja nagovara posjetitelje da 'postanu vlasnici blokova koji stvaraju novu umjetnost, metaverzum, budućnost', tj. da svojataju neku od 10.000 boja koje će postati tzv. Color NFT.

Već gotovo 10.000 potencijalnih kupaca iz 102 zemlje na listi je čekanja da postanu vlasnici neke boje, a umjesto uobičajenih imena poput plave, crvene, žute… moći će im dati i druga.

Tim oko 31-godišnjeg Omara Farooqa koji je pokrenuo Color Museum i nesvakidašnju prodaju moli ipak korisnike da u imenovanju svojih boja ne budu prosti. A kad je jednom kupe, stoji na webu, mogu je i dalje prodavati na tržištima NFT-ova ili skupljati novčiće zbog korištenja u digitalnoj imovini. Iznos njihove dobiti ovisit će o tome za što se NFT prodaje i o udjelu te boje koja se upotrebljava u NFT slici. Farooq svojim Color Museumom želi konkurirati platformi OpenSea, dominantnom tržištu NFT-ova čija se vrijednost procjenjuje na 13 milijardi dolara.

Dok OpenSea naplaćuje prodavačima 2,5 posto transakcijske naknade, Farooq se nada da će tu naknadu ravnomjerno podijeliti između prodavača i kupaca pa će obje strane plaćati po 1,25 posto. Kako će se točno dijeliti novac, pokazao je na primjeru NFT-a 'majmuna kojem je dosadno'.

22. travanj 2024 12:46