Tehno
StoryEditor

Twitter i YouTube: Suzbijanje dezinformacija ili sloboda govora

06. Lipanj 2023.
laži prevare

Nakon što je YouTube prije tri godine počeo provoditi pravila vezana uz zabranu širenja dezinformacija tijekom izbora 2020. godine, došlo je vrijeme da ta pravila i napusti, unatoč tome što su idući izbori u SAD-u iza ugla.

Znači, pravila više ne vrijede pa YouTube neće uklanjati sadržaj koji govori o prijevarama, pogreškama ili propustima koji su se dogodili na predsjedničkim izborima 2020. i drugim izborima u SAD-u.

U sadašnjem okruženju, iako uklanjanje ovog sadržaja obuzdava neke dezinformacije, ono bi također moglo imati neželjeni učinak ograničavanja političkog govora bez značajnog smanjenja rizika od nasilja ili druge štete u stvarnom svijetu -  objavljeno je na blogu.

Ova informacija dolazi nakon što je u rujnu prošle godine YouTube potiho ukinuo i cenzuru vezanu uz Covid i pandemiju, koja je bila i više nego žestoka na svim društvenim mrežama i platformama pa tako i na YouTubeu gdje se nije smjelo reći ništa protiv CDC-a, WHO-a, Faucija, inih znanstvenika i likova koji su izmigoljili tijekom pandemije. U svakom slučaju, ovaj novi potez veseli, iako do zabrana i cenzuriranja nije trebalo ni doći.

Elon ‘Uvik kontra‘ Musk

U isto vrijeme, druga velika društvena mreža Twitter pod vodstvom Elona Muska najavila je povlačenje iz dobrovoljnog europskog Kodeksa o suzbijanju dezinformacija. Međutim, iako mreža više nije potpisnik europskog dobrovoljnog Kodeksa, morat će od kolovoza primjenjivati nova pravila za borbu protiv dezinformacija, na što ih obvezuje novi Akt EU-a.

Radi se o Kodeksu za suzbijanje dezinformacija kojega je prošle godine usvojila EU i koji je podržao 34 34 potpisnika, kao što su platforme, tehnološka poduzeća i organizacije civilnog društva. Među njima tada su bile i velike internetske platforme i kompanije, kao što su Meta, Google, Twitter, TikTok i Microsoft.

Thierry Breton, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište ironično je konstatirao da je dolaskom Muska na čelo Twittera ovaj ‘potpis pao kao prva žrtva velikih promjena u tvrtki‘.

Dodao je da unatoč tome što je Twitter izašao iz dobrovoljnog kodeksa, njihove obaveze ostaju na snazi, pri čemu misli na europsko zakonodavstvo i pravila koja velike internetske platforme moraju poštivati na području Europske unije. Ta pravila popisao je Akt o digitalnim uslugama, koji se za sada odnosi samo na 17 vrlo velikih internetskih platformi i 2 vrlo velike internetske tražilice. Među tih 19 platformi je i Twitter, pa Breton očekuje da će se oni ipak morati baviti borbom protiv dezinformacija, na način koji je to Europska unija propisala. U slučaju da tomu ne bude tako, najavio je i kako će ih na to natjerati.

23. travanj 2024 06:24