Tehno
StoryEditor

[Video] Stigao Toyotin najmanji urbani ‘crossover‘ Aygo X

21. Studeni 2021.
Toyota Aygo X (cross)

Toyota je premijerno pokazala svoj novi Aygo, ovaj put u izvedbi SUV-a. Budući da ta vozila postaju sve popularnija, i Toyota se ukrcala na taj vlak pa je u skladu s trendovima izbacila model Aygo X, s time da treba napomenuti da se X u ovom slučaju čita kao cross kao i kod velikog brata Yarisa.

Iako model Aygo već postoji u Toyotinoj gami, nova verzija SUV-a nije doživjela male preinake, nego je to potpuno nov automobil. Dvobojna izvedba modela pozitivno utječe na vizualni identitet nove Toyote. Osim toga, tu su nova high-tech LED svjetla koja naglašavaju agresivnost malene Toyote.

Kao što je i običaj kad je riječ o SUV-ima, položaj vozača uzdignut je od tla, što omogućava bolju preglednost, a to vozači uvijek znaju cijeniti. Kad govorimo o pogonu, predviđen je višestruko nagrađivani jednolitreni trocilindraš od 72 KS i 93 Nm okretnog momenta. Birati se može između petostupanjskoga ručnog mjenjača ili mjenjača S-CVT.

Ako izaberete ručnu opciju, ubrzanje do 100 km/h trajat će 15,6 sekundi uz maksimalnu brzinu od 158 km/h, a uz CVT Aygo Y ubrzava u 15,5 s, a maksimalna mu je brzina 7 km/h manja. Ručni mjenjač ima deklariranu potrošnju od 4,7 l/100 km, a CVT dva decilitra više. Cijene još nisu poznate, a ni početak prodaje novoga SUV-a. 

20. travanj 2024 02:25