Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Toyota ulaže u hrvatsku tvrtku Gideon

05. Rujan 2024.
Josip Ćesić, Gideon

Japanska kompanija Toyota Industries Corporation (TICO), najveći svjetski proizvođač viličara, potpisala je s domaćom tvrtkom Gideon strateški investicijski sporazum za razvoj i proizvodnju novih automatiziranih rješenja, a sporazum se odnosi i na grupe podružnice – Toyota Material Handling i Toyota Automated Logistics. Riječ je, naime, o investiciji kompanije iz koje se razvila Toyota Motor Corporation, poznati proizvođač automobila.

Kako je objašnjeno u priopćenju Gideona, hrvatske tvrtke koja razvija tehnologije za upravljanje autonomnim mobilnim robotima (AMR) i automatizaciju procesa u skladištima, ulaganje tvrtke TICO omogućit će optimizaciju sustava automatiziranih vozila, i to kroz standardizaciju, smanjenje vremena implementacije te veću fleksibilnost. Također, TICO-ova globalna softverska kuća za autonomna vozila, T-Hive, koristit će Gideonov softver i algoritme umjetne inteligencije.

– Gideon je razvio impresivan softver i kamere za vizualnu percepciju koji omogućuju fleksibilno, inteligentno autonomno ponašanje i jednostavnost korištenja i implementacije, što će pružiti dodatnu vrijednost našim kupcima u nadolazećim godinama. TICO već ima snažnu poziciju u automatiziranim vozilima, ali ovo strateško ulaganje naglašava našu predanost pružanju vodeće mobilne automatizacije na tržištu – rekao je Norio Wakabayashi, viši izvršni direktor Toyota Industries Corporationa.

S druge strane, Gideonu ovo ulaganje omogućuje iskorištavanje prednosti Toyotine ekspertize u proizvodnji, širok tržišni pristup te globalnu mrežu usluga i servisa. Kolaborativno rješenje za istovar i utovar kamiona te komisioniranje robe u maloprodaji primjeri su specijaliziranih primjena tehnologije koje Gideon trenutno nudi svojim kupcima.

– Toyotina dugogodišnja tradicija kao začetnika lean proizvodnih metodologija, vođena potpunom predanošću kvaliteti, inovacijama i održivosti, podupire njihovu ekspertizu na području opreme za ručno i automatizirano upravljanje materijalima. Njihovi vrhunski proizvodni kapaciteti, zajedno s robusnom prodajnom i servisnom mrežom u kombinaciji s Gideonovom vodećom tehnologijom, stvaraju revolucionarnu vrijednost za sektor automatizacije skladišta i proizvodnje – izjavio je Josip Ćesić, Gideon glavni izvršni direktor Gideona.

Podsjetimo, u veljači ove godine Gideon je ostvario suradnju sa švedskom tvrtkom Toyota Material Handling Europe, dijelom istoimene grupacije s kojom sada nastavljaju suradnju u sklopu sporazuma s Toyota Industries Corporationom. Kako je tada priopćeno, tijekom ove godine plan je tržištu predstaviti novo autonomno rješenje za proces komisioniranja i pripreme narudžbi za maloprodajnu distribuciju.

16. rujan 2024 09:23