Tvrtke i tržišta
StoryEditor

FACC u utrostručenje proizvodne površine u Jakovlju ulaže 21 milijun eura

23. Listopad 2023.
FACC tvornica

Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, obilježila je u Jakovlju početak građevinskih radova na proširenju proizvodnih kapaciteta, u koje će biti uloženo 21 milijun eura.

FACC u Jakovlju proizvodi lake komponente za unutrašnjost kabina poslovnih mlažnjaka i putničkih zrakoplova, a već započeti radovi na proširenju odvijaju se uz postojeći FACC-ov pogon, koji je s radom počeo u prosincu 2021. godine.

Kako je istaknuto na svečanosti otvorenja, planirani rok za dovršenje radova je lipanj iduće godine, a proizvodna površina će se tako utrostručiti, s trenutnih oko pet tisuća na više od 15 tisuća četvornih metara. Također, gotovo bi se trebao utrostručiti i broj radnika, kojih bi do kraja 2026. trebalo biti oko 600.

Član uprave FACC Solutions Croatia Matija Ferić istaknuo je da se u idućoj godini planira praktički udvostručenje proizvodnje, što daje sigurnost i vjeru u opravdanost investicije i da će se isplatiti u vrlo kratkom razdoblju.

S obzirom da je FACC u Jakovlju 2019. kupio zemljište od ukupno oko 130 tisuća kvadrata, Ferić je rekao da u budućnosti planiraju "iskoristiti puni potencijal ove lokacije", što dugoročno znači daljnje proizvodno širenje, no u ovom trenutku je fokus na postojećoj proizvodnji. Ferić je otkrio i da u FACC-u u potpunosti radi domaća radna snaga, pri čemu većina proizvodnih radnika živi u krugu 20-ak kilometara.

Operativni direktor FACC-a Andreas Ockel je rekao da proizvodnja u Hrvatskoj ima stratešku važnost za kompaniju. Kao presudne za odluku da u Jakovlju pokrenu proizvodnju Ockel je izdvojio pet faktora, a to su odlična infrastruktura, blizina Zagreba, dostupnost visokokvalificiranih stručnjaka, vrlo dobre veze sa sjedištem grupacije u Austriji, a posebni naglasak je stavio na kulturalnu bliskost između Hrvatske i Austrije.

Istaknuo je i da su od početka imali snažnu podršku hrvatske Vlade i lokalnih vlasti, pri čemu je osobno zahvalio ministru gospodarstva i održivog razvoja Davoru FIlipoviću i njegovom timu.

Filipović: Investicija FACC-a najbolji odgovor pojedincima s medijsko-političke scene

Filipović je poručio da je i ta nova investicija FACC-a najbolji odgovor pojedincima s "hrvatske medijsko-političke scene", koji se često pozivaju na "neke neimenovane investitore" koji zaobilaze Hrvatsku i govore "anything but Croatia".

- Ovo je upravo potvrda da Hrvatska postaje sve atraktivnija investicijska destinacija -  ocijenio je Filipović, podsjetivši i na investicije američkog Jabila u Osijek i Knaufa u Novom Marofu.

FACC je u većinskom vlasništvu kineske kompanije AVIC (Aviation Industry Corporation of China), a kineski veleposlanik u Hrvatskoj Qi Qianjin je ocijenio i da ovaj projekt dokazuje da Kina može biti dobar partner i prijatelj s Hrvatskom, Austrijom i europskim zemljama.

Kina ohrabruje i podupire daljnju suradnju između nje i europskih zemalja, istaknuo je veleposlanik, podsjetivši da je Kina prije nekoliko dana obilježila desetu godišnjicu svoje inicijative "Jedan pojas, jedan put", na kojoj je kineski predsjednik Xi Jinping najavio intenziviranje kineskih globalnih ulaganja, pa tako i u Europu.

28. travanj 2024 18:26