Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Mesna industrija Braća Pivac želi preuzeti Celjske mesnine

10. Svibanj 2024.
Pivac pogon

Mesna industrija Braća Pivac izgledni je novi vlasnik Celjskih mesnina, neslužbene su informacije iz Slovenije. U vrgoračkoj kompaniju tu informaciju zasad nisu htjeli potvrditi, no nisu je ni demantirali.

Pivci bi trebai preuzeti pogon za proizvodnju pršuta i suhomesnatih proizvoda, odnosno Pršutarna Lokev na Krasu, pogon za proizvodnju i preradu mesa u Celju te proizvodnja mortadele i ostalih trajnih i polutrajnih proizvoda. Proizvodnja vina i pjenušaca, poznate Radgonske gorice, isključena je iz ove transakcije.

Stopostotni vlasnik tvrtke Celjske mesnine je CM Invest sa sjedištem u Celovcu u Austriji, čije vlasništvo dijele tvrtke Amur Inženiring (60 posto) i MIF Invest (40 posto). Osnivač Amura je Izidor Krivec, koji obnaša i funkciju direktora Celjskih mesnina, dok je 90-postotni vlasnik MIF Investa Danilo Dujović, koji u Celjskim mesninama obavlja poslove nadzornika.

Inače, Celjske mesnine bi trebale biti prodane upravo zbog spora između dva suvlasnika, Amur inženjeringa Izidora Kriveca i MIF-a Investa Danila Dujovića, pišu slovenske Finance.

Posljednjih su godina Celjske mesnine ostvarile oko 100 milijuna eura prihoda na razini grupe, od čega više od 90 posto ostvaruje matično društvo. Matica je u 2022. godini, za koju se objavljuje posljednje godišnje izvješće, ostvarila 92,6 milijuna eura čistih prihoda od prodaje, što je 9,2 posto više nego prethodne godine. Čista dobit iznosila je oko 54 tisuće eura, dok je godinu prije iznosila 1,7 milijuna eura.

Uz Mesnu industriju Braća Pivac, koja je 1952. godine osnovana u Vrgorcu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Pivac grupu u obiteljskom vlasništvu čine i tvrtke PKK Karlovačka mesna industrija i Mesna industrija Vajda. Osim prerađivačkih tvrtki, grupacija ima još 250 trgovina, navode Financ.

Prema podacima Poslovne Hrvatske Mesna industrija Pivac u 2022. godini ostvarila je dvoznamenkasti rast prihoda i dobiti  zebilježivši 287,4 milijuna eura prihoda i 11,1 milijun eura neto dobiti. Godinu ranije ostvarili su 226,8 milijuna eura prihoda i 7,2 milijuna eura dobiti.

Posljednjih godina, među ostalim, postala je većinski vlasnik Kraša i važan vlasnik Podravke te se svrstava među najveće hrvatske prehrambene grupacije.

Nakon smrti Ivice Pivca, vrgoračka kompanija je u vlasništvu njegovih nasljednika, brata Nevena te nećaka Miljenka Pivca koji su ujedno i članovi Uprave.

22. lipanj 2024 19:33