Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Rosneft prvi put isplaćuje devetomjesečnu dividendu od 3,3 milijardi eura

14. Studeni 2022.
Rosneft Rusijafoto Shutterstock

Ruska energetska kompanija Rosneft u ponedjeljak je objavila da planira isplatiti dividendu iz dobiti u prvih devet mjeseci ove godine od ukupno 216 milijardi rubalja tj. 3,5 milijardi eura, što je prva takva isplata u povijesti kompanije i koja bi mogla podebljati državni proračun.

U ponedjeljak je Rosneft priopćio da je njegov upravni odbor predložio isplatu 20,39 rubalja (0,32 eura) dividende po dionici, iz dobiti za prvih devet mjeseci ove godine. 

Predložena dividenda trebala bi biti isplaćena početkom iduće godine nakon odobrenja na skupštini dioničara, priopćio je Rosneft. Reuters je izračunao da bi ukupna isplata iznosila 216 milijardi rubalja odnosno oko tri i pol milijarde eura.

Odgovarajući na Reutersov upit, Rosneft je priopćio da je predložena isplata devetomjesečne dividende koja čini 50 posto neto dobiti. Kompanija je ranije uobičajeno isplaćivala dividendu jednom ili dva puta godišnje, na temelju polugodišnjih rezultata.

Rosneft trenutno vodi bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Igor Sečin.

Važnost dividende državnih kompanija kao izvora financiranja, uključujući Rosneft i Gazprom, porasla je u Rusiji nakon što su zapadne sankcije onemogućile gotovo sve opcije vanjskog financiranja, otežale izvoz i otjerale strane ulagače.

Ruski proračunski manjak bi ove godine mogao iznositi 1.300 milijardi rubalja (20 milijardi eura), što je 0,9 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), nakon što je prvotno očekivan višak.

Rusko ministarstvo financija za sljedeću godinu predviđa proračunski manjak od 3.000 milijardi rubalja (48 milijardi eura), ili dva posto BDP-a, dok analitičari tvrde da bi mogao iznositi do 4.500 milijardi rubalja ili 72 milijarde eura.

30. siječanj 2023 23:03