Ukratko
StoryEditor

Pad aktivnosti u industriji eurozone produbljen u svibnju

01. Lipanj 2023.
foto Shutterstock

Pad aktivnosti u industriji eurozone produbio se u svibnju budući da je potražnja ponovo oslabila iako su tvornice snizile cijene po prvi put od rujna 2020., pokazalo je u četvrtak mjesečno istraživanje S&P Globala.

Konačni indeks menadžera nabave (PMI) u tvornicama širom eurozone pao je u svibnju za puni bod u odnosu na travanj, na 44,8 bodova, pokazale su procjene njemačkog Hamburg Commercial Banka (HCOB), koji sastavlja izvješće za S&P Global.

Time se 11. mjesec zaredom zadržao ispod razine od 50 bodova, koja dijeli pad od rasta aktivnosti.

- Slabost potražnje u proizvodnom sektoru, koja se od početka godine sve jasnije očituje u padu PMI-ja, potaknula je sada anketirane tvrtke da smanje proizvodnju drugi mjesec zaredom - tumači glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

Pad novih narudžbi, domaćih i inozemnih, signalizira da će slabost proizvodne aktivnosti vjerojatno potrajati još nekoliko mjeseci, dodao je De La Rubia

Potražnja je pala iako se tvornicama otvorio prostor za sniženje cijena zahvaljujući najvećem padu troškova proizvodnje od veljače 2016. godine.

Indeks proizvođačkih cijena u netom završenom mjesecu tako je iznosio 49 bodova i bio je za 2,6 bodova niži nego u mjesecu ranije, pokazalo je istraživanje.

U dominantnom sektoru usluga pritisci na rast cijena još su jaki, ističu u HCOB-u.

21. travanj 2024 23:40