Zeleno i digitalno
StoryEditor

Nefinancijsko izvještavanje kreće od 2024., održivo poslovanje bit će preduvjet za financiranje projekata

22. Ožujak 2022.
HUP konferencija o nefinancijskom izvješćivanju

Prema Zakonu o računovodstvu, 1. siječnja 2017. godine u Hrvatskoj je započela obveza nefinancijskog izvješćivanja za određene poslovne entitete, velike poduzetnike, koji su ujedno i subjekti od javnog interesa te koji na datum bilance prelaze kriterij prosječnog broja od 500 radnika tijekom prethodne poslovne godine.

Nakon prve Nacionalne studije koja je 2019. godine dala analizu stanja nefinancijskog izvješćivanja u Hrvatskoj za prvo dvogodišnje razdoblje obuhvativši izvješća iz 2017. i 2018. godine, Institut za društveno odgovorno poslovanje (IDOP) 2021. godine ponovno je okupio partnere na Studiji, Ministarstvo financija, Hrvatsku udrugu poslodavaca, Ekonomski fakultet i PWC kako bi odredili napredak tijekom sljedećeg dvogodišnjeg razdoblja, odnosno za 2019. i 2020. godinu.

image

Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić objasnio je da je nova direktiva o nefinancijskom izvještavanju zapravo direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti koje se odnosi na zeleno i okolišno, ali i na jako važnu socijalnu i kadrovsku politiku tvrtki te borbu protiv korupcije. To je svojevrsan odmak od pukog financijskog izvješćivanja.

– Mislim da se tu Europska unija pokazuje kao predvodnik na globalnoj razini. Vezano je uz zelenu agendu koja je dosta snažno prepoznata u brojnim strateškim dokumentima EU – rekao je Marić.

image

Damir Zorić

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, istaknuo je da nije uvijek jednostavno biti odgovaran prema drugima, prirodi, kupcima, partnerima te transparentno i odgovorno izvješćivati, ali je izuzetno korisno.

– Ponekad ne shvaćamo važnost izvještavanja, no to su standardi koji još nisu obvezni, ali se sami na njih obvezujemo jer želimo stvarati bolju društvenu praksu. Zato mi je drago da smo nedavno u okvirima Global Contracta kojim upravljamo za Hrvatsku iz HUP-a s Institutom za društveno odgovorno poslovanje sklopili sporazum i nastojimo surađivati na unaprjeđivanju onih praksi i standarda koji bi ukupno Hrvatsku činili boljim mjestom za život – rekao je Zorić.

image

Ivana Ravlić Ivanović

Ivana Ravlić Ivanović iz Ministarstva financija objasnila je da će svi veliki, mali i srednji poduzetnici biti obveznici nefinancijskog izvještavanja. Mikro poduzetnici čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište isključeni su od te obveze. Iznimke su društva kćeri koje su izuzete od obveze nefinancijskog izvješćivanja ako su ta društva i njihova društva kćeri uključena u konsolidirani izvještaj poslovodstva njihova matičnog društva.

– Europska komisija počela je izrađivati standarde izvješćivanja o održivosti. Možemo očekivati prve standarde do kraja ove godine, a za male i srednje poduzetnike u 2023. godini. Prvi put će se morati izvješćivati od 2024. godine, odnosno izvještaji će morati biti predani 2025. godine – pojasnila je Ravlić Ivanović.

image

Nikolina Markota Vukić

Nikolina Markota Vukić s IDOP-a istaknula je da je nefinancijsko izvješćivanje napredovalo od 2019. godine.

– Nefinancijsko izvješćivanje ili kako ga zovemo ESG izvješćivanje svoj uzlet može zahvaliti investitorima i financijskim institucijama koje zahtijevaju sve veću transparentnost svog portfelja ulaganja. Imajući to u vidu, nemojte se ustručavati održivog poslovanja s ciljem unaprjeđenja vašeg nefinancijskog izvješćivanja. Održivo poslovanje je samo nadogradnja na ono što vi već vjerojatno imate u svojim modelima, a financijskom sektoru će takvo održivo poslovanje sutra, htjeli mi to ili ne, biti važan preduvjet kod donošenja odluka o financiranju projekata – zaključila je Markota Vukić.

23. travanj 2024 15:02