Život
StoryEditor

Bill Gates se odriče cijelog svog bogatstva u dobrotvorne svrhe

19. Srpanj 2022.

Gates je već prebacio 20 milijardi dolara na račun Bill and Melinda Gates Fondationa, a s vremenom planira donirati čitavo bogatstvo koje se procjenjuje na 114 milijardi dolara

Milijarder Bill Gates prošlog je tjedna svekoliku javnost obavijestio da svoje čitavo bogatstvo planira donirati Bill and Melinda Gates Foundation, filantropskoj organizaciji koju je osnovao sa svojom bivšom suprugom Melindom.

Kako je objasnio na Twitteru, za početak će 'prebaciti' 20 milijardi dolara na račun organizacije, a ta bi joj donacija trebala pomoći da poveća svoje isplate za 50 posto na devet milijardi dolara godišnje do 2026.

– U budućnosti, planiram svoje cjelokupno bogatstvo dati fondaciji i skinuti se s liste najbogatijih ljudi na svijetu – poručio je putem Twittera Bill Gates.

Moralna obveza

Kako prenosi Business Insider, Gates se zahvalio milijarderu Warren Buffettu zbog svoje dugogodišnje (financijske) podrške fondaciji te zaključio da je njegova velikodušnost jedan od ključnih razloga zbog kojeg je fondacija mogla biti toliko ambiciozna.

Inače, Buffet, Gates i Melinda French Gates su prije 12 godina pokrenuli The Giving Pledge koji su opisali kao pokret filantropa koji se obvezuju da će tijekom života donirati većinu svog bogatstva. Inicijativa je dosad prikupila čak 200 potpisa milijardera diljem svijeta, a Gates se nada da će oni doista shvatiti kako im je moralna obveza vratiti svijetu dio bogatstva te tako pomoći ljudima da poboljšaju kvalitetu svog života.

Iako mnogi sumnjaju u njegove namjere smatrajući ga glavnim i odgovornim za, primjerice, pandemiju (ili, kako tvrde, plandemiju), Gates uvjerava da njegovo bogatstvo ili, točnije, 114 milijardi dolara (vrijednost prema Bloombergovom indeksu milijardera) neće pripasti ni njegovoj djeci već isključivo u dobrotvorne svrhe.

27. travanj 2024 03:41