Život
StoryEditor

Nakon blokade na Twitteru, Ye kupuje platformu bez cenzure - konzervativni Parler

20. Listopad 2022.
Kanye Westfoto Shutterstock

Kanye West (Ye) se odlučio izboriti za svoj prostor slobode, jer se „konzervativna stajališta tumače kao kontroverzna“ i zato cenzuriraju

Kad te sustav priječi da govoriš što hoćeš, pa makar to bio i govor mržnje – kupi svoj medij. Upravo tom logikom se, nakon Trumpa i Muska, vodi kontroverzni milijarder, glazbenik i dizajner Kanye West kojeg su društvene platforme privremeno blokirale zbog antisemitskih i uvredljivih postova. Umjesto da „stane na loptu“, Kanye (Ye) je odlučio preuzeti konzervativnu platformu Parler koja se reklamira kao zadnji bastion slobode u virtualnom svijetu; platforma koja je „uncancellable“. Kako su iz platforme obavijestili medije, West je napravio značajan iskorak prema slobodi govora u medijskom svijetu te više nikad ne treba brinuti da će ga netko blokirati na društvenim platformama. Iako detalji preuzimanja nisu poznati, iz Parlera su otkrili da bi dogovor trebao biti finaliziran do kraja godine.                         

Ekscentrični trojac

Budući da je Ye već javno i burno raskinuo ugovore s Gapom i adidasom, lako je zamisliti scenarij u kojem milijarder odustaje od dogovorenog posla. No, ako se preuzimanje ipak finalizira, Ye će postati treća javna osoba koja odlučila posjedovati vlastitu društvenu platformu. Led je probio Donald Trump koji je nakon suspenzija na Twitteru i društvenim mrežama Mete, pokrenuo svoj Truth Social, a potom je Musk najavio preuzimanje Twittera u sapunici koja traje već pola godine. Osim milijuna na računa i ekscentrične osobnosti, trojcu je zajednička borba za slobodu govora pri čemu ne vide ništa sporno u vlastitim istupima; ne smatraju ih uvredljivima ni opasnima. U priopćenju za medije iz Parlera, West je naveo da živimo u svijetu u kojem se konzervativne ideje smatraju kontroverznima te da se oni (konzervativci) moraju pobrinuti za svoje pravo da se izražavaju kako žele.

Rasadnik govora mržnje

Sloboda govora je doista tema o kojoj se mora raspravljati u javnom diskursu, cenzura je u određenoj mjeri besmislena, ali, s druge strane, mora postojati odgovornost za izgovorene riječi ili, u ovom slučaju, natipkane objave na platformama. Parler, platforma osnovana 2018., mnogi percipiraju kao rasadnik govora mržnje te je popularna među konzervativnim, ultra-desničarskim grupama i javnim licima. Na vrhuncu svoje snage brojila je 2,9 milijuna korisnika dnevno, ali je ta brojka, tvrdi istraživačka agencija Apptopia, pala na mršavih 40 tisuća. Truth Media kojeg je Trump lansirao u veljači ove godine, broji 144 tisuće korisnika dnevno što je značajno više od Parlera, ali manje od lidera, platforme Twitter. Musk je pak više puta ponovio da bi trebalo ukinuti trajne zabrane te na taj način zadržati korisnike koji se osjećaju ušutkanima. Uspije li u toj namjeri, Musk će postati glavni konkurent Ye-u i Trump. Ako ništa drugo, bit će to zanimljiva borba za tržište.

22. travanj 2024 05:10