Život
StoryEditor

Novo poglavlje: Birkenstock izašao na burzu

14. Rujan 2023.
Kompanija je prošle godine (do konca rujna) ostvarila 187 milijuna eura neto dobiti, a prodaja je dosegla 1,2 milijarde eura

Privatna investicijska kompanija L Cattertona podnijela je zahtjev američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) za izlazak na burzu poznatog brenda sandala – Birkenstock. Tijekom predstavljanja na Wall Streetu, izvršni direktor Birkenstocka, Oliver Reichert, naveo je da su ‘birkenštokice‘ više od obuće; one su način razmišljanja, način življenja.

- Birkenstock je bio uspavani div — brend koji izdržava stoljećima, od 1774., i koji je oduvijek cijenjen i prihvaćen; rezonirao pa čak i oblikovao zeitgeist koji traje već desetljećima, tvrdoglav u pozitivnom smislu, nepokolebljiv kad su modni trendovi u pitanju, ponosni Nijemac – kazao je izvršni direktor.

Lukrativni Amerikanci

Pohvale na račun kompanije kojom upravlja nisu iznenadile publiku i potencijale ulagače koliko su to učinili njihovi prvi put javno objavljeni poslovni rezultati. Kompanija je prošle godine (do konca rujna) ostvarila 187 milijuna eura neto dobiti, a prodaja je dosegla 1,2 milijarde eura.

Još uvijek nije poznato po kolikoj će se cijeni prodavati dionice ni hoće li se ostvariti predviđanja o vrijednosti Birkenstocka od osam milijardi dolara. Zanimljivo, iako se 95 posto obuće i dalje proizvodi u njihovim vlastitim pogonima u Njemačkoj, njihovo najjače tržište je američko koje čini 54 posto njihovih ukupnih prihoda, dok je drugo po snazi europsko tržište koje u ukupnim prihodima sudjeluje s 36 posto.

09. svibanj 2024 11:22