Život
StoryEditor

Od Kolumbije do Hrvatske, nikada nije bilo ljepše biti žena

20. Listopad 2022.

Pomicanje granica oduvijek je bila uloga žena. Od znanosti, preko mode do ljudskih prava, kako mnogi nazivaju ‘nježniji spol‘ je bio itekako grub prema duboko usađenim patrijarhalnim stavovima.

Da su žene uspješne i u poduzetništvu pokazala je i današnja konferencija pod nazivom ‘Redefining success‘ u zagrebačkom hotelu Esplanade gdje su cijelu konferencijsku dvoranu ispunile upravo uspješne žene.

Posebne gošće konferencije bile su Leonor Espinosa, najbolja chefica na svijetu u 2022. godini te njena kći i poslovna partnerica Laura Hernandez Espinosa koja zajedno sa svojom majkom vodi restoran Leo u Bogoti, Kolumbiji.

Na konferenciji posvećenom ženama gošće iz Kolumbije govorile su o svom poslu u kulinarstvu i o tome kako su na svoj, inovativan, način spojile autohtone okuse Kolumbije i povezale ga u jedinstvenu ponudu koju nude u svom restoranu.

Ove uspješne žene svoj su život posvetile traženju skrivenih bogatstava svoje zemlje spajajući okuse svih regija Kolumbije i autohtona pića u sveobuhvatnu ponudu kolumbijske kuhinje u kojoj je preko 70 posto namirnica iz lokalne zajednice. No što one točno smatraju uspjehom?

Uspjeh je biti sretan

‒ Uspjeh je sreća, biti sretan, suočavati se s problemima i imati utjecaj na društvo ‒ rekla je Leonor Espinosa dodajući i da je biti različit također uspjeh.

Nazivajući se umjetnicom u kuhinji Espinosa je ispričala da je tijekom svog života više puta mijenjala svoj fokus pa je tako prvo studirala umjetnost, zatim ekonomiju i na kraju se pronašla u kuhinji za koju tvrdi da je multidisciplinarna, a spomenula je i da se bavila publicistikom 15 godina.

‒ Možda sam zato stvorila kulinarski koncept koji je jedinstven – objasnila je najbolja chefica na svijetu.

Njena kći i poslovna partnerica Laura pronašla se u sommelierstvu pa tako majčinoj kuhinji dodaje inovativna pića u kojima koristi botaničke sastojke kolumbijskih ruralnih zajednica. Hernandez Espinosa sebe je nazvala ‘dizajnericom pića‘ s obzirom da u suradnji sa studentima kemije surađuje u osmišljavaju i proizvodnji pića koje se može kupiti isključivo u njihovom ugostiteljskom objektu u kojem su konstantno posvećeni inovacijama.

Inspirativnoj priči majke i kćeri uslijedile su i priče nešto bliže Hrvatskoj pa su tako nakon gošći iz Južne Amerike svoje poslovne uspjehe i priče podijelile i Selma Prodanović, potpredsjednica Europske mreže poslovnih anđela u Austriji, Dajana Mrčela, predsjednica uprave Saponije i Kandita, Katarina Kecko, partnerica i članica uprave u KPMG-u Hrvatske te Daniela Kramarić, sommelierka i vlasnica restorana Plavi podrum.

Startup-grande-dame, kako su ju prozvali mediji govorila je o svojim pothvatima otvaranja mreže austrijskih poslovnih anđela, a kako je rekla, za nju je uspjeh mogućnost rada onoga što voliš.

‒ Što god je vaš san, razmišljajte deset puta više ‒ izjavila je Prodanović naglasivši da nikada nije bilo ljepše biti žena.

Vodstvo nema spol

Predsjednica uprave Saponije i Kandita također je iznijela lijepe riječi podrške za sve okupljene žene govoreći ‘budite ustrajne i hrabre‘, a kako je rekla, na više od 50 posto upravljačkih pozicija u Saponiji i Kanditu danas se nalaze upravo žene.

‒ Vodstvo za mene nema cijeni ni spol ‒ rekla je Mrčela govoreći da su žene u istim problemima kao i muške kolege.

Žena koja je u tvrtki od pripravnice do predsjednice Uprave došla zahvaljujući svom predanom radu naglasila je i samopouzdanje kao jednu od ključnih predispozicija za uspjeh, a publici je poručila i da je potrebno ostvariti balans između privatnog i poslovnog šaljući poruku ‘idite hrabro prema cilju‘.

Prva žena partner u KPMG-u također je od pripravnice stigla do vrlo visoke pozicije, a kako je rekla trenutno im je najteže naći mlade ljude zainteresirane za računovodstvene i općenito financijske poslove. Ipak Katarina Kecko kao najvažnije osobine u svom poslovnom, ali i privatnom okruženju, navela je suradnju, međusobno razumijevanje i ohrabrivanje koje te na kraju i tjera da budeš najbolja.

‒ Nije bitno što ste, znate što je važno za vas ‒ rekla je Kecko poručujući svima da ostanu dosljedne i ne boje se padova.

Cijela konferencija počela je kulinarskim temama pa je samo bilo i prikladno da završi na isti način. Upravo zato je posljednja govornica konferencije bila Daniela Kramarić. Govoreći o svojim počecima u kulinarstvu Kramarić je istaknula da je uvijek nastojala hrvatsko ugostiteljstvo najbolje prikazati svijetu te da je uvijek ustrajala na tome ‘da svijet čuje za nas‘.

Vesela atmosfera u hotelu Esplanade tijekom konferencije bila je tek uvod u donatorsku večeru gdje kulinarske zvijezde nastoje prikupiti sredstva za potporu i slanje mlade hrvatske talentirane chefice ili studentice kulinarstva na praksu u neki od vodećih svjetskih restorana.

28. travanj 2024 10:34