Život
StoryEditor

Zaposlenicima više nisu najvažniji plaća i bonusi, pa ni mogućnost napredovanja

29. Listopad 2022.
Spomenka Žepec

LQ, tvrtka koja se bavi razvojem zaposlenika, kulture i menadžment sistema u poduzećima širom regije, istovremeno promičući inovativne metode učenja u poslovnom okruženju, u sklopu 10. izdanja vodeće regionalne konferencije o ljudskim potencijalima, HR Days, koja se održala 21. i 22. rujna u Rovinju, provela je istraživanje na temu radnog okruženja. U istraživanju je sudjelovalo 115 osoba, sudionika konferencija (HR stručnjaci, menadžeri i konzultanti iz područja ljudskih resursa).

Zanimalo ih je što je ljudima bitno na njihovom radnom mjestu i organizaciji u kojoj se nalaze, a predmet ispitivanja bilo je 15 faktora iz radnog okruženja: autonomija, redovan feedback, svrha i moja uloga, mogućnost napredovanja, balans poslovnog i privatnog života, prosperitet kompanije, plaća i bonusi, rad na daljinu/fleksibilno radno vrijeme, edukacije, sitne radosti (plaćen ručak, teambuilding, igre), pristup nadređenog, međuljudski odnosi, priznanja, komunikacija, estetika prostora i drugo.

- Prema rezultatima ankete, ispitanike najviše sretnim čine međuljudski odnosi. Poslodavcima ovo govori da se današnji zaposlenici žele na poslu osjećati ugodno sa svojim kolegama. U isto vrijeme, zaposlenici u svemu žele vidjeti osobnu svrhu, a odmah iza jako im je važan work-life balance - kazala je Spomenka Žepec, LQ Partner, Assessment & Coach.

Najveća motivacija

Sudionicima istraživanja je najveća motivacija svrha i osobna uloga.

- Svrhu možemo objasniti kao naš osobni set ciljeva i smjernica koji nas vode prema smislenom životu. Osjećaj da stvaramo nešto dobro za sebe i druge, da dajemo doprinos svojoj okolini - dodala je Žepec.

Na drugom mjestu je mogućnost napredovanja, a ispitanicima je, kada je u pitanju motivacija, jako bitan i pristup nadređenog.

Najveći broj sudionika je, govoreći što žele doživjeti na svom radnom mjestu, odgovorio da žele doživjeti prosperitet kompanije u kojoj rade. Dosta im je bitan, i u ovom slučaju, balans privatnog i poslovnog života, ali i priznanje za njihov rad i učinak.

Odlazak iz kompanije

Kada je u pitanju razlog za odlazak iz kompanije, na prvom mjestu je nepostojanje adekvatnog pristupa nadređenih, a bitnost leadershipa i odnosa je ogromna, pokazuju rezultati istraživanja.

Kompanija ne može prosperirati ako nema dobro vodstvo i ne može biti atraktivna za zapošljavanje ako nema dobar leadership. HR manageri, niti HR odjeli ne mogu izmisliti dodatne alate da bi zadržali djelatnike ukoliko leadership kompanije nije adekvatan.

U tom slučaju, moguće je zaposliti kvalitetne djelatnike, ali ne i zadržati ih, zaključak je istraživanja koje je provela tvrtka LQ.

23. lipanj 2024 13:25