Hrvatska
StoryEditor

2014. - Godina velikih, najčešće uzaludnih potraga

01. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

U Liderovom izboru osobe 2014. su gospođa Aplikacija i gospodin izvoz. No što se u godini na izmaku događalo osim rasta izvoza i aplikacija?

Osim tih ključnih pojmova može se reći da je 2014. bila godina – potraga. Karamarko je tražio put do vlasti i pronašao ga u podvodnim tunelima, ali poslije nekoliko dana shvatio je da je na pogrešnom putu. Milanović je tražio put za opstanak na vlasti i misli da ga je pronašao sijući optimizam za posljednju godinu mandata. No osim njegovih dežurnih optimista malo je onih koji vjeruju u gospodarski preokret, pa je ovo bila i godina u kojoj je SDP izgubio vodeći politički rejting. Vladajuća koalicija izgubila je većinu u Saboru, ali to je zasad ne ugrožava.

Za to vrijeme Mirela Holy, Nikica Gabrić, povratnik Radimir Čačić i novi izazivač Ivan Vilibor Sinčić tražili su treći put, ali još ga nisu pronašli. USKOK je tražio i istraživao mito i korupciju, a onda su Milan Bandić, Slobodan Ljubičić, Petar Pripuz, Marina Lovrić Merzel… tražili put iz pritvora. Zasad su ga privremeno pronašli, uglavnom uz pomoć jamčevina, ostavki ili zbog zabrane obavljanja dužnosti. Novine su pak, kao i obično, tražile senzacije. Pa je tako Liniću ‘napakirana’ navodna muljaža od 27 milijuna kuna sa Spačvom te pošteno ‘razvaljena’ na naslovnici, a istog se dana procjena o sto milijardi troška dosadašnje recesije sakrila na osmoj novinskoj stranici. No nitko nije pronašao put iz recesije, pa zato sve više ljudi traži i pretražuje kontejnere. Ipak, Vlada navodno vidi put za gospodarski rast, ali u stilu Jadranke Kosor: ‘Mi smo na putu prema putu izlaska iz krize.’ No pro- gnoze su loše: godinu ćemo završiti s omjerom zaposlenika i umirovljenika od 1,08 prema 1 pa bismo 2015. prvi put mogli imati više umirovljenika nego zaposlenih. Kad se tomu doda više od tristo tisuća nezaposlenih, jasno je da put prema kontejnerima postaje sve prometniji. Zato su nas i međunarodne institucije i mediji u više navrata uvjeravali da smo najlošiji u Europskoj uniji.

Cijeli tekst možete pročitati u blagdanskom dvobroju Lidera, a OVDJE donosimo fotogaleriju 10 najvažnijih događaja u Hrvatskoj ove godine

27. travanj 2024 06:17