Hrvatska
StoryEditor

Ako se potpiše ugovor, a nema novca u proračunu, DIV može ovršiti državu

25. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Na temu brodogradnje, odnosno potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica Brodosplita između Vlade i samoborskog DIV-a oglasilo se danas i Ministarstvo gospodarstva.

U priopćenju za medije navode kako je člankom 44. Zakona o proračunu utvrđeno da korisnici državnog proračuna mogu preuzeti obveze na teret državnog proračuna tekuće godine samo za namjene i do visine utvrđene državnim proračunom.Pojasnili su kako je 16. srpnja 2012. prijedlog ugovora poslan na uvid i ocjenu Europske komisije zajedno s izmjenjenim Planom restrukturiranja u dijelu koji se odnosi na dinamiku financiranja troškova restrukturiranja. Točno mjesec dana kasnije, 16. kolovoza 2012. zaprimljeno je pozitivno mišljenje Europske komisije na dostavljene dokumente. - Ugovor se potpisom solemnizira kod javnog bilježnika, čime isti postaje ovršna isprava. Slijedom navedenoga, da je ugovor potpisan, a polazeći od gore navedenih članaka, onog trenutka kada bi kupac aktivirao potrebu isplate potpore za restrukturiranja, a da za isto proračunom nisu osigurana sredstva, kupac bi imao pravo ovršiti ugovor na teret državnog proračuna- stoji u priopćenju Čačićevog ministarstva.

Ovim se priopćenjem nastavlja rasprava prvog potpredsjednika Radimira Čačića i ministra financija Slavka Linića, i to putem medija, koji očito po pitanju rebalansa proračuna i ugovora s Brodosplitom imaju različito stajalište.Dok Čačić tvrdi kako se ugovor ne može potpisati bez rebalansa, Linić to naziva ‘čistom izmišljotinom‘.

29. travanj 2024 05:34