Hrvatska
StoryEditor

Ako se tvrtke ne nagode u roku 120 dana slijedi stečaj

18. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Ciljevi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, kojeg danas predstavljaju ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsta Miljenić, jesu omogućiti poduzetnicima financijsko restrukturiranje radi ponovne uspostave likvidnosti i solventnosti.

Naime, nelikvidnost u Hrvatskoj i dalje raste. Prema podacima Financijske agencije 30. travnja ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje iznosi 43,47 milijardi kuna, a od ukupno 72.401 poslovnog subjekta 52,34 čine pravne osobe i na njih se odnosi 82,55 posto neizvršenih osnova za plaćanje. Od ukupnog broja blokiranih poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi bilo je 1.830 (do 30 dana), do 60 dana blokirano je 1.867, a duže od 360 dana čak 55.131 poslovni subjekt.

Prema novom Zakonu o financijskom poslovanju tvrtke će račune morati platiti u roku od najviše 60 dana, što uključuje i državne te javne naručitelje. Ako se to ne dogodi tvrtke mogu pokrenuti nagodbu, koja može trajati najduže 120 dana. U protivnom se otvara stečaj, a uprave i vlasnici tvrtki koje ignoriraju dugove slijede milijunske novčane kazne. Ako ugovorom nije određen rok za ispunjenje obveze, dužnik mora platiti račun u roku 30 dana.- Probajte shvatiti, nikakva odgovornost zato što je netko upao u probleme, ali ako ne poduzima zakonite mjere da spašava tvrtku, spašava radna mjesta, spašava imovinu, e to je ono što mi smatramo da se treba sankcionirati - izjavio je ministar Linić.

Također, na predstavljanju je rečeno kako treba povećati razinu odgovornosti uprave prema vjerovnicima, povećati vrijednost imovine dužnika, te osigurati primjerenu ravnotežu između prodaje imovine radi namirenja vjerovnika i financijskog restrukturiranja dužnika. Uz to, cilj je smanjiti udio kredita, pretvorbom tražbina u udio u kapitalu očuvati radna mjesta, osigurati jednak tretman vjerovnika u istom položaju prema dužniku, osigurati postojeće prava vjerovnika i uspostaviti jasna pravila za određivanje redoslijeda plaćanja potraživanja. Na taj bi se način izbjegli dugotrajni i skupi sudski postupci, a upravni postupak bio bi brži i troškovno učinkovitiji.

Prema podacima raspoloživim u ovom trenutku, 89 stečajnih postupaka u Hrvatskoj traje dulje od 10 godina, 166 postupaka traje dulje od 5 godina, a njih 287 traje dulje od 3 godine. Prema studiji Svjetske banke ‘Doing Business‘ u kategoriji brzine i lakoće provođenja stečajnog postupka, Hrvatska zauzima 94. mjesto od ukupno 183 zemlje, što nas čini gorima od prosjeka zemalja Istočne Europe i Centralne Azije. Studija kaže da se kod nas naplati samo oko 30 posto potraživanja. Ministarstvo financija, Porezna uprava, tijekom 2011. i 2012. godine, podnijela je 636 zahtjeva za brisanje pravnih osoba iz sudskog registra. Do 15. lipnja 2012. nadležni sudski registri donijeli su 88 rješenja o brisanju pravnih osoba iz sudskih registra.

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji bi u roku šest mjeseci trebao riješiti problem nelikvidnosti i insolventnosti velikog broja hrvatskih poduzeća, stupit će na snagu u listopadu, nadaju se tvorci toga zakona. Na konferenciji je ponovno potvrđeno da će se kroz Zakon o reprogramu dužnika još jednom pružiti prilika za reprogram dugova na tri godine svima koji do 31. siječnja ove godine imaju dugove prema Poreznoj upravi.

07. svibanj 2024 01:30