Hrvatska
StoryEditor

Banke treba nadzirati HNB, a ne USKOK

11. Travanj 2013.
Piše:
liderhrt

Za Dnevnik 3 HRT-a o sudbini Karlovačke banke govorio je ekonomski analitičar i bivši član savjeta HNB-a Damir Novotny. Rekao je kako će se vjerojatno pokušati dokapitalizirati banku i osigurati njen opstanak, a ako to ne bude moguće onda ide u stečaj.

Na pitanje ponavlja li se u ovom slučaju slučaj Credo banke koja je kreditirala svoje vlasnike Novotny je odgovorio kako su banke važan dio ekonomskog sustava te ako se u bankama odluče na moralno hazardiranje s novcem svojih štediša tada nastaju ovakve situacije koje su opasne za cijeli sustav te se mogu očekivati negativne reakcije štediša koji žele svoj novac. Što se tiče sigurnosti depozita u Karlovačkoj banci, Novotny je rekao kako RH jamči za manje depozite, a veliki depozitari bi se trebali zabrinuti jer se ne zna kakva je sudbina banke te kakve je poslove kreditirala. 

Na pitanje je li zakazala kontrola HNB-a Novotny je odgovorio kako HNB mora prepoznavati takve situacije jer ukoliko se dogode pogreške u nadzoru i ovakve situacije to može utjecati na cijeli bankarski sustav u smislu da ovakve situacije oko jedne male banke mogu navesti štediše velikih banaka na paniku te je nadodao kako USKOK nije prava institucija za nadzor banaka već to mora biti HNB.

30. travanj 2024 19:07