Hrvatska
StoryEditor

Banke žele financirati realni sektor, no manjka investicija i isplativih projekata

26. Travanj 2015.

[gallery columns="5" ids="227784,227785,227786,227787,227788,227789,227790"]

Drugi dio 3. susreta guvernera u Rovinju bio je rezerviran za komercijalne banke i njihove poglede na aktualna pitanja, među kojima su se isticali problem kredita u švicarskim francima i pokretanje gospodarstva.

Christoph Schoefboeck, (Erste & Steiermaerkische Bank) ponovio je kako su banke spremne na dogovor s dužnicima, ali uz zadovoljenje tri osnovna uvjeta, a to su socijalna osjetljivost (ne može biti univerzalno rješenje za sve dužnike po istovjetnom kriteriju), pravednost (ne može se diskriminirati cijele skupine klijenata nalaženjem rješenja koje odgovara samo jednoj skupini) te zakonitost (rješenje mora biti u skladu s ustavom, zakonima i čuvati pravnu snagu ugovora).

Što se problema pokretanja gospodarstva tiče, sudionici su još jednom odbacili optužbe na račun komercijalnih banaka kojima se redovito predbacuje manjak interesa za kreditiranje realnog sektora. Michael Mueller iz Raiffeisen Banka Austrija, rekao je kako su njegovoj banci primjerice, plasirali manje kredita nego su željeli, opravdavši to potrebom za konzervativnom kreditnom politikom zbog rizika. Istog je stava bio i Schoefboeck, koji je izrazio zainteresiranost banaka za financiranje realnog sektora, no ponovio da manjka investicija i dobrih, isplativih projekata. Tome je dodao i problem slabe razine vlastitog kapitala kod hrvatskih poduzetnika. Nastavljajući se na tu temu, Edin Karabeg (Sberbank BiH), ustvrdio je kako monetarna i fiskalna politika nisu dostatne za pokretanje gospodarstva, potrebne su strukturalne reforme koje mora provesti izvršna vlast s čime se složio i Mueller.

- Ne možemo očekivati da banke samo počnu lijevati novac, rekao je. Prema njemu, potrebno je zajednički postići rast, a da bi se to moglo, vlade su dužne povući nepopularne poteze.

25. travanj 2024 22:56