Hrvatska
StoryEditor

Čiji interesi stoje iza nefunkcioniranja sustava obrane od poplave u Karlovcu?

10. Ožujak 2015.

Sustav obrane od poplave Grada Karlovca projektiran je još davno i nudi dobro rješenje, ali ne funkcionira zato što nije dovršen, kazao je danas gradski vijećnik, diplomirani inženjer građevine i sudski vještak Davorin Petračić na prezentaciji ovog problema i rješenja, za koju Petračić nije dobio dopuštenje izvesti je na sjednici Gradskog vijeća.

Za takvo, kako je rekao, obmanjivanje gradonačelnika i gradskih vijećnika Petračić izravno okrivljuje dogradonačelnika Dubravka Delića, stručnjaka koji je 70-ih godina kao tada mlad inženjer sudjelovao u izradi i realizaciji projekta gradnje rasteretnog kanala Kupa, a koji sada, tvrdi Petračić, ili ne zna ili očito radi za interese lobija koji u gradnji kilometarskih nasipa vidi samo svoju korist.

Petračić smatra kako je nužno hitno izgraditi davno planiranu minihidroelektranu Brodarci na početku kanala Kupa-Kupa i aktivirati predviđenu prirodnu retenciju u Kupčini na kraju toga 22,8 km dugog oteretnog kanala, a nameću se, kaže, besmislena, štetna i izuzetno skupa rješenja gradnje kilometarskih nasipa nizvodno od Karlovca.

Uzvodno od Karlovca, na ulazu u kanal Kupa-Kupa, gdje Kupa za visokog vodostaja ima protok od 1.350 m3/s, čemu treba dodati i 80 m3/s vode rijeke Dobre, HE Brodarci skretnicom i branom usmjerila gotovo pola te količine vode u kanal, koji bi tada mogao imati projektirani protok od 765 m3/s, umjesto sadašnjih 200-tinjak m3/s. Time bi se u velikoj mjeri rasteretilo korito Kupe kroz Karlovac i nizvodno od njega, a istovremeno takvo bi rasterećeno korito Kupe bez problema moglo primiti vodni val koji, vidjelo se tri puta prošle godine, donose nabujale Korana i Mrežnica, a čije je prirodno otjecanje u Kupu spriječeno i izgradnjom nasipa za zaštitu pročistača otpadnih voda, te pristupna cesta uzaludnog tzv. „Vukelićevog“ mosta na Korani u Mekušju.

Mini HE Brodarci imala bi nazivnu snagu od 9,7 MW, bila bi protočnog tipa, dakle bez potrebe stvaranja akumulacijskog jezera sa svim negativnim učincima á la HE Lešće, a godišnje bi mogla proizvesti oko 50 GWh struje, što bi bio prihod od 50-tak milijuna kuna po aktualnim cijenama. Izgradnja te elektrane, kaže Petračić, stajala bi oko 14,6 milijuna eura, stoga on smatra da bi za Grad Karlovac najpametnije bilo da sam uđe kao investitor u gradnju HE Brodarci i tako, uz brz povrat prihoda od proizvodnje struje, sam uzme svoju obranu od poplava u svoje ruke, umjesto da građane post-festum spašavaju vatrogasci i hrvatska vojska. Tim bi zahvatom, zaključuje Petračić, bila spašena i brojna naselja nizvodno od Karlovca, a davno izgrađeni kanal Kupa-Kupa napokon dobio svoj smisao.

27. travanj 2024 17:11