Hrvatska
StoryEditor

Crno tržište popravlja statističku sliku ekonomije

07. Lipanj 2014.

Tržište prostitucije i droge britanskom će BDP-u podariti oko deset milijardi funti! Velika Britanija je, naime, uz Italiju, prema najnovijem svjetskom standardu izračuna BDP-a koji je prihvatio i EU (SAD ga je objeručke prihvatio još lani, čime je BDP za 2012. pogurao za 3,6 posto), u tu mjeru uključila i ta dva unosna crna tržišta.

Do kraja rujna i Hrvatska će prema naputku EU u izračun BDP-a morati unijeti prihode od prostitucije i šverca droge, baš u pravo vrijeme za proračun i deficit. Pa koliko bi BDP mogao izgledati bolje? 

Prema okvirnom izračunu Državnoga zavoda za statistiku koji vodi Marko Krištof, godišnji prihodi od prostitucije i raznog šverca proračunu mogli bi pridonijeti s najmanje 2,3 milijarde kuna, možda čak i s oko 4,5 milijarde, što je između 0,7 i 1,8 posto prihoda proračuna. S kojom će opcijom baratati financijski vrh, nije teško pretpostaviti. Zbog pada proračunskih prihoda, probijanje rashoda i procedure prekomjernog deficita druga optimističnija opcija znatno je vjerojatnija. Dijelom i zbog toga što o nominalnoj visini BDP-a ovisi i iznos povlačenja sredstava iz fondova EU (okej, nije baš da smo u tome europski prvaci). Naravno, riječ je samo o grubim procjenama jer nitko nikad nije ni pokušao kalkulirati s brojkama koje se vrte na tržištima seksa i droge. No ako je Britanija uspjela BDP-u dodati deset milijardi funti, nekakva priznata metodologija očito postoji. Hrvatska je, uostalom, svoj BDP jednom već podebljala, 2009., kad je u izračun uključila sivu ekonomiju. Siva je zona BDP-u tada pridonijela s gotovo 16 posto. 

Tema je zaintrigirala i libertarijanskoga blogera Krunoslava Gašparca koji je na svome blogu ‘Kapitalac’ dodao kako su Britanci ‘sex & drugs’ procijenili na 0,7 posto BDP-a, pa ispada kako hrvatska vlast i njezina birokratska mašinerija vlastite sugrađane drži dvostruko promiskuitetnijima od Britanaca. 

- Ako seks i šverc pomognu da hrvatski BDP nakon deset tromjesečja napokon pokaže pozitivan predznak, tada će obveze prema EU biti i do pola milijardi kuna veće. Kakva farsa! Domaći i EU birokrati ukrali su nam loptu i sada je jedan drugomu namještaju na volej - sarkastično ‘Kapitalac’ zaključuje cijelu stvar.

27. travanj 2024 04:08