Hrvatska
StoryEditor

Duga Resa prva u Hrvatskoj uvodi bežični gigabitni internet

08. Ožujak 2016.

Strateški razvojno-tehnološki projekat Grada Duga Resa, pod nazivom “Točka preokreta u razvoju Duge Rese – Duga Resa Smart City", koji se temelji na javnoj uporabi ultra brzog bežičnog širokopojasnog Interneta što mogućava gigabitno brz prijenos digitalnih podataka, prezentiran je u utorak u dugoreškoj Gradskoj vijećnici.

Dok seksolozi i liječnici lome koplja oko toga postoji li ili ne tzv. “g-točka”, Grad Duga Resa s ponosom je danas predstavio svoj “G-point” u sklopu uvođenja javne usluge ultrabrzog bežičnog interneta brzine od jednog Gigabita u sekundi u downloadu i uploadu, s mogućnošću njegova ubrzanja i na šest Gbs.

Predstavljajući projekt “Točka preokreta u razvoju Duge Rese - Duga Resa Smart City”, dogradonačelnik Tomislav Boljar ilustrirao je vrijednost nove Gigabitne brzine sa aktualnom prosječnom brzinom interneta od 5,5 Mbs u Hrvatskoj, čime je brzina povećana tisuću puta, a teško je sada i sagledati sve prednosti i mogućnost koje se time otvaraju i kroz adekvatnu intranet umreženost za lokalnu samoupravu i gospodarstvo. Time je Duga Resa ne prva u Hrvatskoj, već i prvi grad u Europi koji takvom brzom uslugom nudi partnerstvo poduzetništvu svih kategorija kroz svoj “G-point” kao sustav upravljanja poslovno-inovacijskom infrastrukturom. Partneri su Future Vision, Micro Projekt i Dinamično Digitalni Razvoj, te "Ruđer Inovacije", tvrtka u vlasništvu Instituta Ruđer Bošković koja će putem ovog sustava aktivnim subjektima u raznim industrijskim djelatnostima olakšati pristup znanstvenim resursima i svoje istraživačke i inovacijske projekte učiniti im dostupne praktično “on-line”. 

Primjenom fiber-like rješenja i inovativne digitalizacije, otpali su znatni investicijski troškovi optičkih kabela i njihovih mreža, nema rješavanja imovinsko-pravnih pitanja, a Duga Resa sad je svojim “G-pointom” postala kao tehnološki park. Ovim će putem i ruralna područja biti pokrivena širokopojasnim brzim internetu što će ih učiniti i gospodarski potentnima.

Duga Resa ovime poziva etablirane gospodarstvenike kao i start-upove koji bi svojim idejama, inovacijama i poslovanjem stvorili i sadržaj, jer ovakva moćna internetska struktura nije sama sebi svrha, niti je namijenjena ubrzanju privatnog surfanja internetskim bespućima, već je u službi cjelokupnog društvenog razvoja Hrvatske. Za tehnološki napredne tvrtke velika brzina downloada i uploada podataka direktno utječu na ubrzanje poslovnih procesa, tako i na produktivnost i konkurentnost. Svi budući korisnici dugoreškog “G-pointa” za pristup će se morati obratiti nadležnim službama Grada Duge Rese, s kojima će i ugovarati sve uvjete korištenja, pa i mogućnost povećanja brzine bude li to potrebno.

Tijekom same prezentacije speedtest je pokazao brzine od preko pola Gbs, pošto mreža nije još bila uključena na punu brzinu, no i to je već neuhvatljivo za trenutačno stanje internetske mreže u Hrvatskoj.

05. svibanj 2024 06:11