Hrvatska
StoryEditor

Ekonomski institut: Pad BDP-a i nova recesija

15. Svibanj 2012.

Koincidentni ekonomski indikator - CEIZ indeks u ožujku je zabilježio smanjenje vrijednosti za 0,48 indeksnih bodova u odnosu na veljaču, što je osmo uzastopno smanjenje mjesečne vrijednosti tog indeksa, izvijestili su danas iz Ekonomskog instituta Zagreb.

U EIZ-u očekuju pad BDP-a u prvom tromjesečju, što će značiti i novi ulazak hrvatskog gospodarstva u recesiju. Ta promjena vrijednosti CEIZ indeksa sugerira da je u ožujku ove godine hrvatsko gospodarstvo zabilježilo dodatno usporavanje aktivnosti u odnosu na posljednje tromjesečje 2011. te u odnosu na početak ove godine.Prema ranijim objavama tog instituta, CEIZ indeks je u veljači smanjen za 0,27 indeksnih bodova u odnosu na siječanj, a u siječnju je u odnosu na prosinac prošle godine zabilježio smanjenje za 0,39 indeksnih bodova.

- S obzirom da je CEIZ indeks zabilježio smanjenje vrijednosti u prva tri mjeseca ove godine, može se očekivati pad desezonirane vrijednosti BDP-a u prvom tromjesečju 2012. Budući da se desezonirana vrijednost BDP-a smanjila u zadnjem tromjesečju 2011., smanjenje vrijednosti BDP-a u prvom tromjesečju ove godine istovremeno znači i novi ulazak hrvatskoga gospodarstva u recesiju - navodi se u obavijesti Ekonomskog instituta, čiji su analitičari razvili taj mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa.Svrha je CEIZ indeksa pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnog ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnog ciklusa.

Uporabna vrijednost CEIZ indeksa, kako navode iz EIZ-a, je višestruka. CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija.Taj indeks, za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Također, CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, objašnjavaju iz EIZ-a.

29. travanj 2024 03:54