Hrvatska
StoryEditor

Evo kako se građani potiču na ulazak u poduzetništvo

18. Rujan 2015.

Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavilo je u petak u Bjelovaru program "StartCo - realiziraj vlastitu poslovnu ideju", kojim se nude početne potpore poduzetnicima koji posluju do dvije godine ili onima koji tek kreću u poduzetničke vode, čime je započela i njegova realizacija.

Takvi poduzetnici mogu dobiti ukupno 8 tisuća kuna potpore, i to 4 tisuće kuna kako bi nabavili informatičku opremu te isto toliko za izradu svoje prve internetske stranice.

- Cilj nam je potaknuti građane na ulazak u poduzetništvo i omogućiti im jednostavnije i jeftinije osnivanje poduzeća", kazao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, napominjući kako se i već postojećim poduzetnicima želi olakšati početne korake i realizaciju njihovih poslovnih ideja.

- Informatička oprema i web stranica danas je nužna svakom poduzetniku, pa smatram da će ova potpora poduzetnicima biti od velike koristi, rekao je Maras te dodao kako je ova potpora nadogradnja na sve ostale mjere i potpore Ministarstva skrojene za poduzetnike.

Svi zainteresirani za ostvarivanje potpore od petka, 18. rujna, mogu podnijeti zahtjev za bespovratnu potporu dostavom popunjenog vaučera na adresu Hrvatske agencije za malo gospodarstvo inovacije i investicije (Hamag-Bicro) ili ispunjavanjem on-line prijavnice na internetskim stranicama www.startco.hr. Najkasnije pet radnih dana od dana zaprimanja popunjenog obrasca, prijavitelj će dobiti pisanu obavijest o prihvaćanju prijave te ostvarenju statusa prihvatljivog korisnika potpore. U roku od 60 dana od ostvarenja statusa prihvatljivog korisnika potpore, prijavitelj je dužan na adresu Hamag-Bicro dostaviti potvrde o osnivanju poduzeća te račune o troškovima kako bi im se isplatila potpora.

Predstavljajući program StartCo Maras se osvrnuo i na iznimno pozitivne rezultate malih i srednjih poduzetnika koji su doprinijeli rastu gospodarstva.

- Mali i srednji poduzetnici bilježe izvrsne rezultate – rast dobiti, rast izvoza, rast ukupnih prihoda, ali i rasta broja zaposlenih. To je značajno utjecalo rast hrvatskog gospodarstva ali je zasigurno i poticaj drugima da se upuste u poduzetništvo, kazao je Maras koji se nada da će samozapošljavanje i ulazak u poduzetništvo postati sve veći trend.

24. travanj 2024 11:38