Hrvatska
StoryEditor

Fiskalna konsolidacija čeka nas i bez EU

04. Lipanj 2013.

Hrvatsku ne brine da bi odmah pri ulasku u Europsku uniju protiv nje mogao biti pokrenut postupak zbog prekomjernog proračunskog manjka, ustvrdio je danas u Londonu guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Vujčić je danas na stručnom seminaru u Londonu održao predavanje pod naslovom ‘Mjesto Hrvatske u međunarodnom monetarnom sustavu u osvit ulaska u Europsku uniju‘.

Seminar je organizirao Forum službenih monetarnih i financijskih institucija (OMFIF), neovisni financijski institut sa sjedištem u Londonu i ‘platforma za povjerljivu razmjenu mišljenja između službenih institucija i njihovih partnera u privatnom sektoru‘, stoji na njihovoj internetskoj stranici.

Prošlotjedne preporuke Europske komisije, sastavljene u sklopu Europskog semestra na temelju ekonomskog programa koji je Vlada u Zagrebu sredinom travnja poslala u Bruxelles, navode na zaključak da će Hrvatska morati biti podvrgnuta službenom nadzoru gotovo čim uđe u EU 1. srpnja, piše Reuters.

Naime, Europska unija određuje da proračunski manjak ne smije prekoračiti tri posto BDP-a, a hrvatska Vlada u programu navodi da će deficit opće države u ovoj godini iznositi 3,6 posto BDP-a te da bi trebao sveden ispod maksimalne dopuštene vrijednosti u EU 2016.

- Svima je poznata trenutna fiskalna slika i mogućnost pokretanja postupka zbog prekomjernog proračunskog manjka. U ime središnje banke mogu reći da nas fiskalna konsolidacija čeka ovako ili onako: smatram da to ne zabrinjava previše, to je nešto što jednostavno moramo napraviti - kazao je Vujčić novinarima, a prenosi Reuters.

Neimenovani europski dužnosnik kazao je jučer za Reuters da će ‘Komisija procijeniti situaciju i ispitati je li deficit prekomjeran‘. U aktualnoj fazi ne postoji vremenski raspored za pokretanje postupka, dodao je.

16. svibanj 2024 14:41