Hrvatska
StoryEditor

Gabrić: Javne svađe Vladinih dužnosnika štete Hrvatskoj

12. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Kao građanin Republike Hrvatske volio bih da mogu reći kako nas vodi sjajna vlada, kako imamo vlast koja zna rješavati probleme i pronaći način na koji će izvući zemlju iz krize. Nažalost, nije tako. Svakog dana svjedočimo međusobnom obračunu dužnosnika Vlade RH putem medija. I prečesto se čini da je Vlada brod bez kormilara, a to za Hrvatsku ne može biti dobro - komentira predsjednik Nacionalnog foruma i nositelj Liste broj 12 na europskim izborima Nikica Gabrić, najnovija prepucavanja vezana uz Vladin zahtjev da se preispita rad Porezne uprave u Sisku, vezano uz procjenu nekretnina zbog čije kupnje je pritvorena županica Marina Lovrić - Merzel.

- Potpuno je neprimjereno, recimo, da pomoćnik ministra finacija Boris Lalovac, koji je u odnosu na premijera i ministre dužnosnik nižeg ranga,odgovara javnim priopćenjem na zaključak Vlade, kojim se traži utvrđivanje činjenica vezanih uz taj sporni aranžman i očitovanje Porezne uprave. To odaje dojam da je zaključak shvaćen kao dio obračuna unutar vladajuće koalicije, odnosno unutar same Vlade. Na istoj stvari, ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras, pak, javno otvara frontu prema DORH-u i baca sumnju na tu instituciju i njezinu procjenu vrijednosti nekretnine u koju se uselila sisačka Hitna pomoć. Premijer i ministri govore kako žele da institucije ove države budu snažne i da građani imaju povjerenja u njih, a onda ih svojim javnim istupima sami slabe - smatra Gabrić.

- Neozbiljno je što državni dužnosnici vode ovakve polemike, bilo međusobno, bilo s institucijama države kojom upravljaju, umjesto da se uhvate posla i pokrenu gospodarstvo. Novo zaduživanje, po koje je ministar financija otišao u SAD, i prebacivanje smanjenja deficita na leđa građana kroz poskupljenje goriva, nisu rješenja. Nije rješenje ni smanjivanje plaća zaposlenima u javnom sektoru, dok se na drugoj strani otvaraju nove nepotrebne agencije sa stotinama novozaposlenih. Nikad, naprimjer, nismo dobili valjano objašnjenje kome je i zašto u ovakvoj krizi bila potrebna nova državna Agencija za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, osim za pronalazak dužnosničkog mjesta za ravnatelja iste, inače člana HNS-a.Ovakvi potezi nas ne uvjeravaju da Vlada zaista radi najbolje što može kako bi država što prije izašla iz krize. Naprotiv! - zaključuje Gabrić.

15. svibanj 2024 10:00