Biznis i politika
StoryEditor

Klinika Svjetlost: Studija treće faze za novi laser Johnsona & Johnsona

24. Srpanj 2022.
Nikica Gabrić, Svjetlostfoto Ratko Mavar

Obično je ta faza rezervirana za najbolje liječnike i centre jer sudbina uređaja ovisi upravo o njoj, napominje Gabrić. Klinika Svjetlost lani je postala i edukacijski centar za Johnson & Johnson, tek drugi takav u Europi

Klinika Svjetlost provest će za kompaniju Johnson & Johnson istraživanje lasera koji radi novu inovativnu rožničnu kirurgiju, ekstrakciju lentikula, a riječ je o trećoj generaciji procedura za skidanje dioptrije. Kako kaže osnivač Svjetlosti Nikica Gabrić, spomenuto istraživanje zapravo je nova klinička studija treće faze. Naime, prve dvije faze vezane uz osnovne sigurnosti za pacijente provedene su u Aziji prošle godine, a sada je na red došla treća faza, koja za cilj ima usporedbu uspješnosti nove metode i uređaja s već postojećima. Obično je treća faza, kaže, ona koja je najvažnija jer uređaj i procedura moraju pokazati da su bolji od već postojećih kako bi se opravdalo njegovo puštanje na tržište.

– Ovakve studije treće faze smatraju se najprestižnijima jer u ranijim je fazama dokazano da uređaj ne šteti, no sada je ključ dokazati da je konkurentan i u nekim aspektima bolji od već postojećih. Obično je treća faza rezervirana za najbolje liječnike i centre jer sudbina uređaja ovisi upravo o toj fazi – objašnjava Gabrić.

Inače, ovo nije prvi put da Klinika Svjetlost sudjeluje u istraživanjima velikih svjetskih kompanija. Za Johnson & Johnson već je sudjelovala u razvoju intraokularnih leća i u razvoju novih verzija softvera za laser za operacije mrene, zatim u razvoju lasera za operaciju dioptrije njemačkog Schwinda, u ispitivanju novih lijekova za liječenje očnih posljedica dijabetesa... Klinika Svjetlost lani je postala edukacijski centar za Johnson & Johnson, tek drugi takav u Europi.

– Kao vodeća oftalmološka ustanova u svijetu, posebna je po tome što, iako je privatna, zapravo je nastavno-znanstvena baza te provodi edukacije liječnika specijalizanata te dodatna usavršavanja specijalista oftalmologije. Svjetlost ovim dokazuje da je poštovana od svjetskih lidera i da je Hrvatska zemlja vrhunskog znanja i tehnike – zaključio je Gabrić. 

19. travanj 2024 11:57