Hrvatska
StoryEditor

Građani poslali gotovo 5 tisuća prijedloga za javne rasprave o Zakonima

24. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

- Hvala vam, u 2012. poslali ste 2000 posto više prijedloga za javnu raspravu o zakonima! – zahvalila se jutros Vlada građanima na svom Twitter profilu.

O čemu se točno radi? Ured za udruge je pripremio izvješće o provedbi Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata u 2012. godini. Izvješće je izrađeno u suradnji s nadležnim ministarstvima i vladinim uredima te pokazuje značajan napredak u broju provedenih savjetovanja, ali i u interesu predstavnika zainteresirane javnosti za sudjelovanjem u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata. Prema dostavljenim podacima, u 2012. godini tijela državne uprave i vladini uredi proveli su postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću za 144 zakona, druge propise i akte, što je znatno više nego 48 savjetovanja u godini prije.No, znatno je impresivni podatak o zaprimljenih 4786 pisanih prijedloga, očitovanja zainteresirane javnosti na prijedloge zakona, drugih propisa i akata, u odnosu na 173 zaprimljena pisana komentara tijekom 2011. godine. Radi se o povećanju od 2666 posto.

- Procjenjuje se da je napredak u broju provedenih savjetovanja, ali i većem interesu javnosti za sudjelovanje u procesima oblikovanja javnih politika, između ostalog, rezultat značajnog ulaganja u sustavnu promociju Kodeksa savjetovanja od strane organizacija civilnog društva i Vlade RH (pogotovo putem društvenih mreža), ali i sustavnu izobrazbu nadležnih državnih službenika o primjeni Kodeksa – objašnjavaju ovaj porast iz Ureda za udruge.

28. travanj 2024 22:48