Hrvatska
StoryEditor

Građevinarstvo raste treći mjesec zaredom na godišnjoj razini

23. Srpanj 2015.

Građevinski su radovi u Hrvatskoj u svibnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, bili 0,7 posto veći u odnosu na svibanj prošle godine pa se tako u svibnju rast na godišnjoj razini bilježi treći mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema ranijim podacima DZS-a, prvi rast građevinskih radova na godišnjoj razini u zadnje dvije godine zabilježen je u ožujku ove godine i iznosio je 1,2 posto, dok je u travnju ta stopa bila znatno niža i iznosila je 0,1 posto. No, na mjesečnoj razini, prema desezoniranim indeksima, građevinski su radovi u svibnju ove godine bili manji za 0,2 posto u odnosu na travanj.

Statistički podaci pokazuju da su na rast građevinskih radova u svibnju na godišnjoj razini podjednako utjecali radovi na zgradama i ostalim građevinama - u obje se kategorije bilježi stopa rasta od 1,2 posto prema svibnju lani.

Na mjesečni pad, pak, najviše je utjecalo smanjenje građevinskih radova na zgradama za 1,1 posto u odnosu na travanj, dok su radovi na ostalim građevinama porasli istodobno za 0,6 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je tijekom svibnja ove godine na novogradnjama odrađeno 53,6 posto radnih sati na gradilištima, a na ostalim radovima, odnosno rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima, 46,4 posto. Pritom je na zgradama realizirano 44,3 posto, a na ostalim građevinama 55,7 posto radnih sati.

Raspodjela radnih sati na gradilištima podjednaka je i za prvih pet mjeseci ove godine, kada je na novogradnjama odrađeno 52,3 posto radnih sati, a na ostalim radovima 47,7 posto. Na zgradama je u tom razdoblju utrošeno 45,3 posto radnih sati, a na ostalim građevinama 54,7 posto.

Iz DZS-a napominju kako se podaci za ovo statističko izvješće prikupljaju od poslovnih subjekata, pravnih osoba i obrtnika, s 20 i više zaposlenih, a prosječno se godišnje obuhvati njih oko 950.

29. travanj 2024 01:46