Hrvatska
StoryEditor

Gradonačelnik i tri zamjenika za 15.000 ljudi

02. Travanj 2013.
Piše:
liderhrt

Rezanje administracije na svim razinama jedan je od glavnih ciljeva vladajuće koalicije, no ista ta koalicija propisuje njezino bujanje, istaknuto je u sinoćnjem središnjem Dnevniku HRT-a.

Kao primjer navode novi zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi  koji je donio promjene kod izbora manjiskih zamjenika čelnih ljudi općina, gradova i županija, ali i dodatna opterećenja za njihove proračune. 



- Zahvaljujući tom zakonu brojni gradovi u Hrvatskoj moraju imati tri zamjenika gradonačelnika, dok u nekim županijama župani imaju i po četiri. Tako u Kninu, gradu s 15.000 stanovnika gradonačelnica Josipa Rimac ima tri zamjenika. Zakonom je propisano kako gradonačelnici gradova koji imaju iznad 10 000 stanovnika mogu imati dva zamjenika plus jedan manjinski (ako manjina ima više od 15 posto stanovnika) - rečeno je u prilogu.



Isto vrijedi i za Vukovar. Protivili su se tomu i putem Udruge gradova Hrvatske čiji je dopredsjednik sam gradonačelnik Željko Sabo. Bjelovarsko-bilogorski župan Miroslav Čačija imat će sukladno novom zakonu četiri zamjenika. Župan smatra da su to dva zamjenika previše. 

- Manjine u županijama trebaju imati više od 5 posto stanovništva da bi dobile zamjenika, pa će tako čak devet županija imati tri dožupana. No u Ministarstvu smatraju da nije riječ o nepotrebnom gomilanju dužnosnika. Ako manjina ima pravo na svog zastupnika, neka ga sama i izabere kao što to rade i sa zastupnicima u Hrvatskom saboru - izjavio je ministar uprave Arsen Bauk. 

 - Prava manjina nitko i ne dovodi u pitanje, no svi se slažu - gradovima, općinama i županijama trebalo je pak prepustiti da sami biraju hoće li uz manjinske imati i redovite zamjenike jer stotine tisuća kuna koje godišnje odu na njihove plaće u ovim kriznim vremenima mogle bi se mnogo bolje potrošiti - upitalo se uredništvo HRT-ovog Dnevnika.

29. travanj 2024 15:39