Hrvatska
StoryEditor

Grbin kritizirao amandmane HDZ-a na ‘lex Agrokor‘

06. Travanj 2017.

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin kritizirao je u četvrtak amandman Kluba HDZ-a na "lex Agrokor" kojim bi se omogućilo da kreditor koji nakon aktivacije zakona kreditira koncern kako bi sustav mogao normalno funkcionirati, ima pravo prvenstva u naplati svih potraživanja i u eventualnom stečajnom postupku, ako ne uspije proces izvanredne uprave, odnosno ako ne rezultira nagodbom vjerovnika.

Grbin je novinarima rekao kako je od tri HDZ-ova amandmana sporan prvi, dakle onaj kojim se vjerovnicima novog zaduženja, a tu se prije svega radi o bankama, u Agrokorovu slučaju ruskim, daje apsolutno prvenstvo u namirenju njihovih tražbina.

-To znači da će se novo kreditno zaduženje Agrokoru moći davati bez ikakvog ekonomskog rizika za vjerovnike i oni će imati apsolutno pravo prvenstva namirenja čak i ako postupak izvanredne uprave ne uspije i Agrokor u cijelom svom sastavu ode u stečaj, upozorio je Grbin.

>>>Amandmani na ‘lex Agrokor’: Traži se zaštita, pravo prednosti za nove vjerovnike

-To znači da tim amandmanom na neki način pretvaramo Hrvatsku u jednu koloniju ruskih financijskih interesa, poručio je SDP-ov zastupnik.

Ocijenio je i kako se od tri amandamana koje je podnio Klub HDZ-a jedan može smatrati tehničkim, dok druga dva u suštinskim dijelovima mijenjaju zakon.

>>>Plenković o ‘Lex Agrokoru’: Najvažnije je stvoriti novo povjerenje i to je smisao Vladina prijedloga

Grbin pozdravlja amandman koji se odnosi na vođenje postupka, konkretno na pravo radnika da nastave voditi postupak radi ostvarivanja tražbina iz radnog odnosa, kao i i dio koji se odnosi na mogućnost nastavka poreznih i drugih upravnih postupaka.

28. travanj 2024 21:15