Hrvatska
StoryEditor

Heinekenova akvizicija u Sloveniji ojačat će poziciju Karlovačke pivovare u regiji

21. Listopad 2015.

Iako je naglasak današnjeg sudjelovanja Heineken Hrvatske na manifestaciji „Kupujmo hrvatsko“ u Zagrebu bila promocija novog, „Karlovačko nepasteriziranog retro“ piva, koje se povratkom korijenima i tradicionalnoj proizvodnji nastoji u neku ruku približiti niši kratkotrajnih, ali kvalitetnih piva svojstvenih craft pivovarama, Branka Slaveska, predsjednica Uprave Heineken Hrvatske za Lider se i osvrnula na preuzimanje slovenskih pivovara Laško i Union od strane Heineken Grupe.

Na pitanje hoće li se ta najnovija Heinekenova akvizicija, u kojoj je Heineken objavio i „squeeze-out“ postupak radi cjelokupnog preuzimanja glavnih slovenskih pivovara i njihovih brendova, i kako odraziti na poslovnu strategiju karlovačke pivovare, Slaveska je kazala da će ulaskom Laškog i Uniona u obitelj Heinekena doći do međusobne podrške i sinergijskog efekta s tržišnim nastupom Heineken Hrvatske, a nikako do poteza koji bi doveli do međusobnog rivalstva sa štetnim posljedicama. Dapače, Slaveska ovo stapanje slovenskih pivovara u Heineken grupaciji vidi kao pozitivnu okolnost za karlovačku pivovaru iz nekoliko razloga.

- Mislim da je najvažnije da su ovim potezom i Heineken i Karlovačka pivovara dobili snažnog partnera u jačanju pozicije Heineken grupacije na tržištima Slovenije, Hrvatske, BiH, pa i šire. Nama se time otvara i tržište Slovenije, gdje do sada Karlovačko i ostali njegovi brendovi nisu bili prisutni, i gdje je do sada Laško kao brend stajalo bolje od nas - kaže Slaveska.

Na pitanje postoji li već konkretan plan usklađenja proizvodne i marketinške strategije karlovačke pivovare s dosadašnjom neposrednom konkurencijom s kojom se borila na nekim dijelovima Jadrana, Slaveska je rekla da međusobna upoznavanja menadžmenta i sastanci na temu preusmjeravanja ciljeva u istom smjeru tek predstoje na razini Heieneken grupe. Konkretno, ulaskom slovenskih pivovara u Heinekenovu zajednicu, Slaveska smatra da se preko njih otvaraju vrata slovenskog tržišta i za portfolio Heineken Hrvatske i grupe brendova Karlovačko i obitelji radlera. Isto vrijedi, složila se Slaveska, i s mogućim plasmanom brenda Amstel koji se odnedavno proizvodi i u Karlovcu, a sada još nije prisutan na susjednom slovenskom tržištu.

- Dakle, tek predstoji sastanak sa slovenskim kolegama radi preciznog i zajedničkog definiranja što će biti u novonastaloj situaciji najbolje i za Karlovačko i za Laško i za Heineken u cjelini - kazala je Slaveska

Do stjecanja 100-postotnog vlasništva nad Karlovačkom pivovarom Heineken je platio oko 123 milijuna eura, a prodaju li mu svi manji dioničari svoje dionice u trajanju opcije Heinekenove ponude, konačna cijena bi za preuzimanje Laškog i Uniona, u što se uključuje i 185 milijuna eura njihovih obveza prema bankama, iznosila oko 408 milijuna eura. No, Branka Slaveska nije se upuštala u usporedbu cijena tih akvizicija, s obzirom da je do njih došlo u vremenskom razmaku od 12 godina i drugačijim tržišnim okolnostima.

24. travanj 2024 01:57