Hrvatska
StoryEditor

HEP uspješno refinancirao euroobveznice

21. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je 19. listopada odredila konačne uvjete novog izdanja obveznica denominiranih u USD koje su bile ponuđene investitorima na međunarodnom tržištu kapitala.

Nove euroobveznice u iznosu od 550 milijuna američkih dolara izdat će se uz prinos od 6,125 posto, kupon od 5,875 posto i jednokratno dospijeće glavnice u 2022. godini. Iznos prikupljen novim izdanjem koristit će se primarno za otkup postojećih obveznica dok će se preostala razlika (manje od 20 posto novog iznosa izdanja) koristiti za opće poslovne svrhe. Priprema refinanciranja postojećih obveznica odvijala se kroz dvije paralelne radnje - proces otkupa starih obveznica (koji je rezultirao iznimno visokim postotkom otkupa od 83.37 posto) i sastanaka s investitorima vezanih uz novo izdanje. Zajednički aranžeri i pokrovitelji izdanja su Banca IMI/PBZ, Morgan Stanley i Unicredit/Zagrebačka banka.

- Novo izdane obveznice rezultirat će smanjenim troškom financiranja obzirom na povoljne tržišne uvjete u kojima prevladavaju niske kamatne stope. Konkretno, postojeće izdanje nakon provedene transakcije valutne zamjene nosilo je kupon od 6,53 posto, dok će novo izdanje nositi kupon od 4,85 posto uz dulju ročnost od prethodnog izdanja. Novim izdanjem gotovo 18 mjeseci prije dospijeća postojećih obveznica HEP je izbjegao rizik refinanciranja u okolnostima u kojima se dug po obveznicama tretira kao kratkoročni dug. Takav poslovni potez imati će pozitivan efekt na percepciju društva od strane rejting agencija - poručuju iz HEP-a.

Potražnja za novim izdanjem bila je gotovo 4 puta veća od ponuđenog iznosa te je premašila 2 milijarde američkih dolara. HEP se zadužio na temelju samostalnog kreditnog rejtinga (BB-/Standard&Poor‘s i Ba2/Moody‘s), što dodatno potvrđuje da su međunarodni investitori prepoznali snagu i potencijal HEP-a.

26. travanj 2024 12:07