Hrvatska
StoryEditor

HNS želi volonterskog predsjednika HGK, SDP protiv

15. Prosinac 2013.
Piše:
lider.media

HNS uz pomoć poslodavaca namjeraca pokrenuti dugonajavljivani preustroj HGK, koji bi mogao doliti novo ulje na vatru njenim odnosima sa SDP-om.

Kako doznaje Jutarnji list, u srijedu, 18. prosinca, trebali bi se održati sastanci Upravnog odbora i Skupštine HGK na kojima će se odlučivati o izmjenama Komorina Statuta. Do izmjena dolazi nakon što su obavljene konzultacije s HUP-om, s čijim se vodstvom privremena šefica HGK Sabina Škrtić sastala u petak.

Navodi se kako bi HGK vodio predsjednik volonter koji bi morao biti i član HGK, dakle poduzetnik. Uvela bi se i funkcija izvršnog direktora, koji bi se birao javnim natječajem, a broj članova Skupštine povećao bi se sa sadašnjih 77 na 120, a moguće i više.

Razmatra se i ukidanje doprinosa koji tvrtke plaćaju Komori, pri čemu bi ostala članarina. No izmjene Komorina ustroja zasad ne bi obuhvatile ukidanje obveznog članstva.

No, u SDP-u već sa skepsom gledaju na ove prijedloge. Ne sviđa im se ideja da šef Komore bude samo volonter, a umjesto obveznog, radije bi vidjeli dobrovoljno članstvo. Sumnjičavi su i prema sve očitijem preuzimanju HGK od strane svog glavnog koalicijskog partnera, HNS-a, za kojeg smatraju da Komoru uzima u svoje ruke kako bi proširio svoj utjecaj na gospodarstvo, ali i kako bi uhljebio vlastite kadrove. Žale se i da HNS reformu komorskog sustava provodi samostalno.

Jutarnji navodi i kako se zadnjih dana proširila informacija da je HNS vođenje HGK ‘rezervirao’ za Dragana Kovačevića, ekonomskog stratega stranke i aktualnog šefa Janafa, koji tu informaciju nije potvrdio, ali ni - opovrgnuo.

29. travanj 2024 11:39