Hrvatska
StoryEditor

Hoće li novi izbori zaustaviti gospodarski rast?

23. Lipanj 2016.

Hrvatski Sabor je izglasao nepovjerenje dosadašnjem premijeru Tihomiru Oreškoviću, a novi parlamentarni izbori trebali bi se po svemu sudeći dogoditi na jesen. U isto vrijeme Hrvatska nastavlja svoj lagani ekonomski rast. Tako su gospodarske aktivnosti u prvom tromjesečju 2016. rasle  i do tri posto u odnosu na godinu prije. Zanimljiva je okolnost da je najveći poslijekrizni rast BDP-a zabilježen i najavljen u dva kvartala u kojima praktički nije bilo vlade. U posljednja tri mjeseca 2015. tako je na čelu bila tehnička Vlada bez mogućnosti donošenja važnih odluka, a u prvom dijelu 2016. vladajući su tek formirali vlast. No, ipak vjerovanje respektabilnog broja poduzetnika kako država najbolje funkcionira bez vlade  zasigurno ne dijele analitičari iz agencije za kreditne rejtinge Standard & Poor’s (S&P).

-Čini se da je pad gospodarskih aktivnosti dotaknuo dno a također se stekao dojam da je aktualna vlada prionula rješavanju nekih od temeljnih problema koji su doveli do slabih rezultata, kazao je vodeći S&P-ov analitičar za kreditne rejtinge zemalja u regiji Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) Moritz Kraemer, te dodao kako je time žalosnije što bi nestabilnost vlasti mogla ugroziti te prve naznake oporavka.

Što bi onda za Hrvatsku značili novi izbori? Da li daljnje unošenje nemira u državu ili je pak i takvo rješenje bolje od nestabilne vlade kakvu sada imamo?  Voditelj ureda Europske investicijske banke Anton Kovačev smatra kako su sve domaće političke igre stranim investitorima manje važne, pa tako i novi izbori ili nestabilna vlada. Najvažnija su pravna zaštita i jednostavnost birokracije. Belgija je, navodi, sasvim dobro funkcionirala bez vlade. Ekonomist Željko Lovrinčević boji se novih izbora kao vrag tamjana. – Hrvatska vremena nema – upozorava.

Mislite li da će novi izbori usporiti gospodarski rast Hrvatske kojeg smo čekali kao ozebli sunce? Ili pak smatrate da je gospodarski rast ionako izvan kontrole vlade? Očitujte se i glasajte u Liderovom Fight clubu čija ovotjedna teza glasi  ’Novi parlamentarni izbori zaustaviti će gospodarski rast’.

29. travanj 2024 15:01