Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska bilježi pad broja i vrijednosti spajanja i preuzimanja

10. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

U ukupno jedanaest zemalja središnje i jugoistočne Europe, među kojima se nalazi i Hrvatska, u prvoj polovici 2015. godine provedeno je 647 spajanja i preuzimanja ukupne vrijednosti 16,5 milijardi USD.

Rezultati su to najnovijeg M&A Barometra za prvu polovicu 2015. godine koji objavljuje revizorsko-konzultantska tvrtka EY. U Hrvatskoj je u istom razdoblju zabilježen pad broja i vrijednosti spajanja i preuzimanja u odnosu na prvu polovicu protekle godine.

Prema spomenutom istraživanju rast ukupnog broja spajanja i preuzimanja u regiji iznosi 2,9 posto, dok je ukupna vrijednost transakcija manja 10,8 posto u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Najveći broj transakcija, njih 155, zabilježila je Turska. Ipak najveći doprinos rastu ukupnog broja može se pripisati Grčkoj, Sloveniji i Mađarskoj gdje je rast u odnosu na isto razdoblje 2014. iznosio visokih 122,2 posto, odnosno 90,9 u Sloveniji te 45,8 posto u Mađarskoj. U Hrvatskoj je s 22 transakcije u prošloj, brojka pala na 9 u prvoj polovici 2015. što nas smješta na dno ljestvice zemalja u regiji.

S druge strane, pad vrijednosti spajanja i preuzimanja zabilježen je u svim zemljama osim Rumunjske, Grčke i Srbije. Ukupni pad vrijednosti očituje se prije svega u manjem broju velikih transakcija s vrijednošću iznad milijarde USD. Najveći skok u ovom je segmentu zabilježila Srbija, gdje su u odnosu na prošlogodišnjih 30 milijuna USD vrijednih transakcija, ove godine u prvih šest mjeseci provedene transakcije u vrijednosti 700 milijuna USD. Na vrhu liste nalaze se Turska s transakcijama u vrijednosti 3,3 te Češka s 2,8 milijarde USD. Hrvatska je u odnosu na 700 milijuna prošle, ove godine zabilježila ukupnu vrijednost od 400 milijuna USD ostavivši iza sebe samo Slovačku.

Najveća transakcija zabilježena u bankarskom sektoru, dok su najaktivniji IT i sektor proizvodnje

Od ukupne brojke spajanja i preuzimanja u regiji najviše njih, točnije 100 uz rast od 15 posto, zabilježen je u IT sektoru, kojeg prate sektor proizvodnje sa 78 i sektor hrane i pića sa 61 transakcijom. Najveće transakcije ove godine dogodile su se u bankarskom i financijskom sektoru, prosječne vrijednosti 79,7 milijuna USD, u kojem se ujedno zaključila i najvrjednija zasebna transakcija. Radi se o kupovini rumunjske UniCredit Tiriac banke od strane talijanskog UniCredit SpA u vrijednosti od 771,4 milijuna USD. Drugi sektor po vrijednosti transakcija je sektor hrane i pića, gdje je prosječna transakcija iznosila 69,5 milijuna USD. U njemu se odvila i druga najveća transakcija – preuzimanje srpske Danube Foods Grupe od strane Mid Europa Partners za 657,1 milijuna USD. Treći sektor prema vrijednosti transakcija bio je farmaceutski s prosječnom vrijednošću transakcije od 65 milijuna USD.

Trendovi u Hrvatskoj

- Nakon dvije godine pozitivnih rezultata te rasta u kategorijama broja i vrijednosti spajanja i preuzimanja, Hrvatska bilježi pad aktivnosti u prvoj polovici 2015. Sve transakcije zabilježene u Hrvatskoj strateškog su tipa, što ukazuje na orijentiranost strateških investitora na daljnji rast, kako ulaskom u nove sektore ili tržišta, tako i povećanjem  tržišnog udjela u sektoru u kojem investitor već posluje – pri osvrtu na Hrvatsku istaknula je Lena Habuš, voditeljica EY Odjela savjetovanja pri poslovnim transakcijama.

Od ukupnog broja transakcija, njih 56 posto rezultat je stranog investiranja u Hrvatsku, pri čemu su podjednako aktivni bili ulagači iz Njemačke, Francuske, Japana, UK-a i SAD-a, dok su transakcije prema stranim tržištima iznosile 22 posto, što prema udjelu Hrvatsku stavlja na prvo mjesto u regiji. Najviše transakcija u Hrvatskoj odnosi se na proizvodni sektor, nakon čega slijedi sektor hrane i pića.

- Slijedom konsolidacije tržišta u pojedinim sektorima, do kraja ove i u idućoj godini možemo očekivati dodatne M&A aktivnosti, posebno u turističkom i FMCG sektoru koji su interesantni kako stranim tako i lokalnim investitorima. Za očekivati je da će dodatne najave privatizacije i dezinvesticija pojedinih tvrtki također utjecati na daljnju M&A aktivnost u 2015. i 2016. godini – zaključuje Habuš.

04. ožujak 2024 16:17