Hrvatska
StoryEditor

‘Hrvatska će stagnirati zbog fiskalnih restrikcija te problema s izvoznim tržištem i konkurentnošću‘

07. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Analitičari Erste Grupe u svojoj najnovijoj analizi očekuju da će se gospodarski oporavak u SIE nastaviti i u 2014.

- Nakon rasta od 1,2% u 2013., gospodarstva regije SIE ove bi godine trebala porasti za dodatnih 2,4%. Rast u regiji SIE trebao bi biti podržan smanjenjem fiskalne konsolidacije i snažnijim rastom izvoznih partnera - pojašnjava Henning Eßkuchen, voditelj Odjela za analizu tržišta kapitala regije SIE u Erste Grupi. Poljska bi trebala zabilježiti najvišu stopu rasta, od 3,1%, dok se u Rumunjskoj očekuje rast od 3%. U 2013. godini rumunjsko je gospodarstvo poraslo za 3,5%, uglavnom zahvaljujući uspješnoj poljoprivrednoj sezoni. Češka (2%), Mađarska (1,9%) i Slovačka (1,7%) također bi trebale ostvariti veći rast nego lani. Rast u Srbiji bi mogao usporiti u odnosu na 2013. godinu, ali i dalje ostati na pozitivnih 1%. Jedino bi Hrvatska mogla iskazati stagnaciju (0%), zbog fiskalnih restrikcija te problema s izvoznim tržištem i konkurentnošću. Turska bi nakon rasta od 3,8% lani ove godine trebala ostvariti stopu od 2,3%, zbog unutarnje gospodarske nesigurnosti, manje poticajnog vanjskog tržišnog okruženja i povećanja kamatnih stopa.

Analitičari Erste Grupe Austriji daju neutralnu preporuku, s obzirom da rast dobiti i valuacije ne daju preveliki poticaj tržištu, a pozitivni učinci smirivanja krimske krize neće trajati vječno. Iz sličnih razloga analitičari zadržavaju neutralnu preporuku i za regiju SIE, dok Slovenija ima potencijal za nešto bolji rezultat.

Poljska zadržava umjereno pozitivnu preporuku. Njeni uvjerljivi fundamentalni pokazatelji u odnosu na većinu ostalih zemalja regije, posebice u smislu oporavka dobiti, i dalje su vidljivi, iako su nešto oslabili. Banke su stabilne, ali skupe. Neke od visokovolatilnih dionica sa do sada slabijim performansama bi mogle biti vrijedne ponovnog razmatranja.

Rumunjska više nije tako uspješna priča kao prije stoga analitičari Erstea ublažavaju neutralno prema smanjenju u portfelju. Glavni razlog za to je taj da dok se politička buka smirila daljnja tržišna liberalizacija, u ovom trenutku najvažnija tema, za sada je izgubila nešto od svoje snage.

Analitičari Erste Gruop ne vide previše fundamentalnih argumenata u korist Hrvatske, s obzirom na niski rast i visoke valuacije. Srbija bi mogla profitirati od toga što će se nova vlada uhvatiti ukoštac s hitnim otvorenim pitanjima.Stoga je preporuka za alokaciju zdravo neutralna.  - Općenito bismo u drugom tromjesečju bili oprezni u vezi manjih tržišta s niskom razinom likvidnosti - dodaje Eßkuchen.

I Rusija i Turska prelaze iz negativne preporuke u neutralnu. Osim pozitivnog utjecaja devaluacije rublje na izvozno orijentirano gospodarstvo, Rusija i dalje ne nudi obećavajuće fundamentalne pokazatelje. Međutim, dio od 4,4 milijarde dolara koje su navodno iznesene iz zemlje od rujna 2013. mogao bi se vratiti kako bi se iskoristile prilično niske razine u ovom trenutku. Isto vrijedi i za Tursku, gdje su izbori pozitivno utjecali na tržište. Ipak, između ove dvije zemlje, odjel istraživanja Erste Grupe vidi veći potencijal u Turskoj, koja bi mogla ugodno iznenaditi u drugom tromjesečju.

Promatrajući dva tržišta koja su snažno izložena bankarskom sektoru, Turskoj i Poljskoj, analitičari Erste Grupe smatraju da je Poljska u relativno ugodnoj situaciji. Glavna tema stalnih revizija zarade poljskog bankarskog sektora i dalje je prisutna, ali u puno manjoj mjeri nego ranije. Eßkuchen smatra da se isplati probrati bar neke dionice u ovom sektoru.

Turska je sada u potpunosti pod utjecajem slabijih izgleda za rast i znatno povećanih kamatnih stopa. Snažan potez Turske središnje banke također bi trebao objasniti veliki pad u reviziji zarade cijelog bankarskog sektora. No, taj potez bi mogao dati određeni poticaj sektoru te smanjiti pritisak na troškove financiranja.

Ostali su sektori uglavnom bez većih promjena u smislu revizije zarade; niti podržavaju, niti osporavaju naš model rotacije sektora. Preporučuju se industrijske robe i usluge zbog snažnog oporavka zarade (u uzorku Erste Grupe uglavnom Andritz), ali trend je također slab. Valuacija je i za ovaj sektor i dalje prilično rastegnuta, znatno iznad povijesnog prosjeka.

29. travanj 2024 15:04