Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska "Krila Oluje" lete u Oman

06. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Jedan od glavnih ponosa Oružanih snaga RH, akrobatska grupa "Krila Oluje" ostaje bez kompletne letačke posade, jer je šestorici članova grupe posao ponudila za sada nepoznata inozemna kompanija

Instruktori letenja podnijeli su zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa, što je izazvalo uzbunu u vrhu MORH-a i u Glavnom stožeru OSRH, piše Večernji list. Po svemu sudeći kasno, jer najiskusniji instruktori letenja HRZ-a neće mijenjati odluku, pomognutu, kažu, "nemoralno" visokom ponudom iz inozemstva. Ministar Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera, general Drago Lovrić pozvali su pilote koji su iz zadarske 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a stigli na razgovor u Zagreb, no sudeći po priopćenju MORH-a, nisu ih uspjeli privoljeti na ostanak u HRZ-u. - Očito su se odlučili za višestruko bolju ponudu, kojoj OSRH, nažalost, ne može parirati, potvrđuju u MORH-u.

U kuloarima se govori da su naši piloti, umjesto zarade od 7 do 11 tisuća kuna, dobili ponudu od isto toliko tisuća, ali – eura. No, mogli bi dobiti i znatno više, jer neki bivši ratni piloti, leteći za kompanije zemalja Zaljeva, zarađuju i par desetaka tisuća dolara mjesečno.

Istina jest da u Zemuniku ostaje još dovoljan broj instruktora, no jasno je da iznenadni odlazak elite (imaju do 2000 sati letenja) nosi lošu poruku i može se odraziti na moral onih koji ostaju. Komercijalna "vrlo povoljna" ponuda dovodi se u vezu sa sultanatom Omanom, čiji su piloti prošle godine u Zadru dovršili školovanje. 

 

28. travanj 2024 22:55