Hrvatska
StoryEditor

Hrvatske vode pozvane na očitovanje zbog moguće štete od milijun eura

15. Rujan 2014.

Među poplavljenim objektima u Karlovcu bio je i pročistač otpadnih voda Karlovca i Duge Rese, vrijedan 15-tak milijuna eura, a koji je dio 36 milijuna eura vrijednog komunalnog projekta financiranog iz EU fonda ISPA.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Ivan Mrzljak kaže da je visina poplavne vode na platou pročistača bila 55 cm, te naglašava da je isključiva krivnja za takvu situaciju na Hrvatskim vodama, koje nisu dovršile obrambeni nasip oko kompleksa pročistača. Voda je zaobišla hitno složene zečje nasipe i nadirući iz zemlje poplavila kompleks pročistača, čime je počinjena znatna šteta, a hoće li ona biti i milijun eura, kako je paušalo ocijenio gradonačelnik Damir Jelić, znat će se tijekom sutrašnjeg dana, kazao je Mrzljak.

Zaštitni nasip u sadašnjem nedovršenom stanju postao je kontraproduktivan, jer je izgrađenim dijelom spriječio prirodan protok poplavnih voda iz Korane u niže korito Kupe, nizvodno od ušća Korane u Kupu. Naoko apsurdna, jedina učinkovita mjera bilo je hitno probijanje nedavno izgrađenog nasipa na nekoliko mjesta kako bi poplavna masa vode istekla prema koritu Kupe.

- Izgradnja i puštanje u rad pročistača bili su uvjetovani upravo od Hrvatskih voda izgradnjom čitavog zaštitnog nasipa oko pročistača, međutim, Hrvatske vode, koje su nasip trebale i dovršiti, nisu to učinile svih ovih godina, a već je prošlo preko dvije i pol godine otkako je pročistač dobio uporabnu dozvolu.

Djelomično izgrađen nasip zadržao je ogromne količine koranske vode na području Gornjeg Mekušja, i nikakve izvanredne zaštitne mjere nisu pomogle. Kako bismo smanjili štetu u očekivanju najavljenih vodnih valova, u subotu ujutro svim smo raspoloživim ljudstvom demontirali sve elektromotore, pumpe i osjetljivu opremu koju smo sami mogli skloniti, tako da uređaj otada nije u funkciji, kazao je Mrzljak.

U poplavljenoj kontrolnoj sobi je i upravljački računalni sustav „Skada“ za koji se ne još ne zna u kakvom je stanju, ali se prepumpnim sustavom kanalizacije upravlja rezervnom „Skadom“ iz sjedišta Vodovoda i kanalizacije u samome gradu. Ne bude li većih šteta, pročistač bi, kaže Mrzljak, trebao profunkcionirati za dan-dva, a do tada otpadne vode talože se u pričuvnoj retenciji uz sam uređaj, odakle se poplavna voda povukla.

Što će na sve veći stručnjaci iz Hrvatskih voda, znat će se na sljedećoj sjednici Županijske skupštine, jer je na njenoj današnjoj sjednici jednoglasno odlučeno pozvati odgovorne osobe iz Hrvatskih voda na očitovanje.

04. svibanj 2024 10:50