Hrvatska
StoryEditor

I danas su na ceste izašli traktori

12. Veljača 2013.

Poljoprivredni proizvođači u Varaždinskoj županiji nastavljaju s prosvjedima, odnosno blokadom jednog prometnog traka na ludbreškoj zaobilaznici do ispunjenja svojih zahtjeva.

Koordinator prosvjeda za Varaždinsku županiju Miljenko Ivanuša potvrdio je za Hinu da su prosvjednici cijelu noć ostali s traktorima na cesti i da ne odustaju od svojih zahtjeva. Traže da im se isplate poticaji za prošlu godinu i zaostaci iz 2011. godine te omogući legalizacija gospodarskih objekata po znatno povoljnijim uvjetima, odnosno oslobodi od plaćanja vodno-komunalnog gospodarstva. Poljoprivrednici traže i da se odrede jasni parametri otkupne cijene mlijeka te postigne dogovor oko prijedloga novog zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Prema informacijama koje sam ujutro dobio, danas bi nam se u prosvjedu trebali pridružiti i poljoprivrednici iz Slavonije. Također nemamo potvrdu da će danas doći do bilo kakvog sastanka između predstavnika poljoprivrednika te članova Vlade, odnosno resornog ministarstva, rekao je Ivanuša.

Poljoprivrednici iz Krapinsko-zagorske županije privremeno su odustali od za danas najavljenih mirnih prosvjeda u toj županiji.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ističe kako nema razloga za prosvjed. Isplata poticaja krenula je u siječnju s prvom tranšom od 230 milijuna i ona se nastavlja sukladno mogućnostima u proračunu puno prije nego je to zakonski rok od 30. lipnja s jednim ciljem, a to je pomoći našim proizvođačima da što prije počnu proljetnu sjetvu, rekao je ministar.

18. svibanj 2024 14:49