Hrvatska
StoryEditor

I za pozajmice od 1500 kuna morat će se tražiti licencija

19. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Vlada je doradila Zakon o potrošačkom kreditiranju jer je primijećeno da se odredba, donesena u siječnju 2010., da svi koji nude kredite moraju imati licencu Ministarstva financija, a da najviša kamata smije biti 14 posto, izvrdava na način po kojoj pozajmica do 1.500 kuna ne potpada pod odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Neki su na te pozajmice zaračunavali i 30-postotne kamate. Ubuduće neće biti od licenciranja izuzeti ni pozajmice do 1.500 kuna. Ministarstvo financija, kazao je ministar Slavko Linić, registriralo je da je posao s instant-kreditima, koji su se sklapali na daljinu putem interneta i telefona, počeo cvjetati posljednjih godinu i pol. I dalje će biti na snazi odredba o promjenjivoj kamati za potrošačke kredite, što se obračunavaju po referentnoj kamati, npr. euribor, libor ili po indeksu potrošačkih cijena ili pak premija na kreditni rizik Hrvatske. 

Vlada je donijela i odluku prema kojoj ministarstva i državne i javne tvrtke ne mogu poslovati s privatnim PR agencijama, već mogu angažirati pojedince u svojstvu savjetnika. Ta će odluka nesumnjivo nastaviti rat među svima koji se bave poslovima odnosa s javnošću.

30. travanj 2024 15:10