Hrvatska
StoryEditor

II. Međunarodni invest forum 30. listopada u Opatiji

23. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

U organizaciji Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke 30.listopada u Grand hotelu 4 opatijska cvijeta održat će se II. međunarodni Invest forum na kojem će biti predstavljeni projekti i investicijski potencijali Primorsko – goranske županije i Grada Rijeke s naglaskom na turistički sektor, projekte iz područja energetike te mogućnosti financiranja iz EU fondova.

Na Invest forumu se očekuje sudjelovanje predstavnika Vlade i ministarstava, domaćih i međunarodnih financijskih institucija, regija partnera, diplomatskih predstavništava u Republici Hrvatskoj, investicijskih fondova, gospodarstvenika, predstavnika lokalne i regionalne samouprave i drugih uzvanika.

Prošle godine, također u Opatiji, održan je prvi Invest Forum koji je sadržajem i interesom sudionika opravdao očekivanja. Cilj je bio okupljanje domaćih i stranih tvrtki, predstavnika državne i lokalne vlasti, bankara, fondova, regija partnera, diplomatskih predstavnika u RH kako bi Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka predstavili mogućnosti ulaganja u razvojne projekte objedinjene u Katalogu investicija, te kako bi promijenili negativne investicijske trendove, pokrenuli gospodarstvo i naglasili da su to najviše rangirani prioriteti Primorsko-goranske županije. Forumu je nazočilo preko 220 sudionika. 

Zahvaljujući geografskoj poziciji na samom raskršću srednjoeuropskih i jadransko-mediteranskih ruta, regionalni prostor Primorsko-goranske županije oduvijek je privlačio inozemne poduzetnike. Kontinuirani napori da potaknu otvorenost svjetskom tržištu i privuku strana ulaganja, omogućili su Primorsko-goranskoj županiji da se svrsta među najrazvijenije hrvatske regije. Tri stoljeća duga tradicija u industrijskoj brodogradnji, veliko iskustvo u proizvodnji naftnih derivata i u petrokemijskoj industriji, turizmu i prometu te visoko stručni i visokokvalificirani radnici, prednosti su koje dodatno jačaju potencijal PGŽ-a u privlačenju stranih ulaganja.

Primorsko-goranska županija je u 2012. godini uspjela zadržati drugo mjesto sa oko 6 posto udjela u ukupnim investicijama u dugotrajnu imovinu Republici Hrvatskoj koje se smatraju preduvjetom održavanja postojeće i pokretanja buduće proizvodnje, te rasta zaposlenosti. Ostvarenim ulaganjima sukladno Strategiji razvoja, Primorsko-goranska županija je dodatno iskoristila svoj povoljan zemljopisni položaj nastojeći učvrstiti svoju poziciju za spajanje šire regije i tržišta u razvoju s tržištem Hrvatske i Europske unije razvijajući prije svega uslužni sektor (logistiku, odnosnu lučku i prometnu infrastrukturu; turizam u cjelini, a napose nautički i zdravstveni turizam, obrazovanje, informatičku djelatnost, trgovinu).Pri tome nisu zapostavljena ni ulaganja u ostale prerađivačke grane industrije kao što je drvoprerađivačka, farmaceutska, industrija nafte i plina itd.

O projektima iz kataloga za investitore:

PROMETNA INFRASTRUKTURA15 projekata ukupne vrijednosti 6.768.733.400 EURod toga državni projekti (Luka Rijeka, Žuta Lokva, Botovo i Riječka zaobilaznica) 6.631.000.000 EUR

TURIZAM37 projekta ukupne vrijednosti 1.186.162.000 EUR

ZDRAVSTVENI TURIZAM5 projekata ukupne vrijednosti 30.891.000 EUR

GOSPODARSKE ZONE7 projekata ukupne vrijednosti 1.011.308.000 EUR

POSLOVNI KOMPLEKSI2 projekta ukupne vrijednosti 10.000.000 EUR

ENERGETIKA5 projekta ukupne vrijednosti 860.342.000 EUR, od toga LNG 800.000.000 EUR

DRUŠTVENA INFRASTRUKTURA4 projekata ukupne vrijednosti 39.100.000 EUR

SVEUKUPNO 75 PROJEKATA UKUPNE VRIJEDNOSTI 9.906.536.400 EUR

19. travanj 2024 14:37