Hrvatska
StoryEditor

IJF: Ozbiljni propusti u financijskom izvješću HTZ-a. HTZ: Nema propusta!

18. Svibanj 2015.

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) dostavila je u prvom tjednu svibnja saborskim odborima svoje financijsko izvješće za 2014., iz kojeg nije moguće ocijeniti financijsko poslovanje niti uspješnost u obavljanju djelatnosti

To je ocjena Instituta za javne financije (IJF) u najnovijem osvrtu pod nazivom "Financijsko izvješće HTZ-a bez financijskog izvješća". Istovremeno, iz Instituta napominju kako je to financijsko izvješće zapravo nepotpuni godišnji izvještaj o poslovanju.

U izvješću, smatra Anto Bajo iz IJF-a, nedostaju podaci o kretanju zaposlenih i razlozima zapošljavanja novih djelatnika, nema podataka iz bilanci o obvezama ili potraživanjima niti detaljnog pregleda prihoda i rashoda te ostvarenog rezultata poslovanja. Navodi i da nije jasno kako se i za koje svrhe rebalansom prilagođavaju iznosi navedeni u planu proračuna. Indeksi pokazuju velika odstupanja plana (ili rebalansa) i njihova ostvarenja u svim godinama od 2012. - većina stavki nije realizirana u planiranom iznosu. Nema čak ni usporedbi podataka iz prethodnih godina koji bi trebali pružiti uvid u promjene politika koje su utjecale na promjene u financijama.

U analizi IJF-a se ističe i da je ‘šteta‘ što o tom izvješću HTZ-a ne raspravlja Hrvatski sabor na plenarnoj sjednici, iako se to izvješće dostavlja njegovim odborima za turizam te financije i proračun, kao i da je Glavni ured HTZ-a objavio izvješće iz kojeg se ne može ocijeniti financijsko poslovanje niti uspješnost u obavljanju djelatnosti.

Napominje kako je proračun HTZ-a u stalnom višku. Ukupni prihodi proračuna HTZ-a u 2014. su 351 milijuna kuna i za 80 milijuna kuna su veći od rashoda.

- HTZ uglavnom ostvaruje viškove koji se godišnje povećavaju i prenose iz godine u godinu, pa je u 2012. višak iznosio 47,7 milijuna kuna, u 2013. je narastao na 91,8 milijuna kuna, dok je u 2014. iznosio 80 milijuna kuna, navodi se u analizi IJF-a.

Razlog stalnih prijenosa, kako se navodi u analizi, je izuzetno slab proces planiranja, a to potvrđuju stalni rebalansi financijskog plana.

Analiza IJF-a dotiče se i nepostojanja jedinstvenog informacijskog sustava HTZ-a vođenja popisa turista, kontrole naplate boravišne pristojbe i obrade podataka, koji je, kako navode, bio planiran u 2012., ali se još uvijek nije ustrojio na svim razinama sustava.

U svemu nedostaje i konsolidirani financijski izvještaj turističkih zajednica, pri čemu navode da je u Upisniku Ministarstva turizma, osim HTZ-a (Glavnog ureda) osnovano 296 TZ-a (21 u županiji i Gradu Zagrebu, 114 u gradovima, 135 u općinama, 15 na razini mjesta, 10 područnih te jedna otočka - TZ otoka Krka), a o njihovim prihodima, rashodima i bilanci nema izvještaja čemu analitičari dodaju da Izvješće HTZ-a sadrži samo informacije o Glavnom uredu.

Iz IJF-a podsjećaju i da je Državna revizija u sustavu TZ-a utvrdila i slabosti u evidentiranju poslovnih događaja u poslovnim knjigama, u popisu imovine i obveza te usklađenju knjigovodstvenog i stvarnog stanja utvrđenog popisom, što sve ukazuje da postoje ozbiljni strukturni problemi u evidencijama, organizaciji i financijskom poslovanju TZ-a kroz koje godišnje ‘teče‘ oko 780 milijuna kuna i više.

Neučinkovitim je analiza IJF-a označila kod HTZ-a i postojeći sustav praćenja i naplate turističke članarine, kao i sustav naplate boravišne pristojbe.

Naravno, brzo su reagirali iz HTZ-a te poručili kako je godišnje financijsko izvješće Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za 2014. u potpunosti izrađeno i doneseno sukladno važećim odredbama Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma.

- Godišnje financijsko izvješće izrađeno je na način da prati postavke Godišnjeg programa rada za 2014. prema kojem je prijenos sredstava u iduće razdoblje sastavni dio rashodovne strane te je prilikom izrade Godišnjeg financijskog izvješća bilo nužno pratiti postavke i metodologiju Godišnjeg programa rada za 2014., kažu iz Glavnog ureda HTZ-a.

Što se tiče komentara iz analize IJF-a da nedostaje Godišnje financijsko izvješće sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, iz Glavnog ureda HTZ-a naglašavaju da HTZ u potpunosti primjenjuje navedeni Zakon te je izradila financijske izvještaje temeljem Pravilnika o izvještavanju u neprofitnom računovodstvu i Registru neprofitnih organizacija.

29. travanj 2024 11:28