Hrvatska
StoryEditor

‘Jačat ćemo suradnju sa Siemensom, Končarom i Đurom Đakovićem‘

12. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Na Hrvatsko-njemačkom gospodarskom forumu danas se razgovaralo i o konkretnim poslovima.

Kako je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nakon službene tiskovne konferencije kazao novinarima, razgovarano je o proširivanju poslovne suradnje s kompanijama Siemens, Končar, ali i Đurom Đakovićem Kotlovi. Osim toga, Nijemce zanima ulaganje u turizam i energetiku. Sam gospodarski forum pod nazivom ‘Hrvatska na pragu ulaska u EU‘ održan je u utorak u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), a sudionike su pozdravili njemački vicekancelar i ministar gospodarstva i tehnologije Philipp Rösler, njegov domaći kolega Vrdoljak, predsjednik HGK Nadan Vidošević i Dino Dogan koji je na čelu Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore. Visoki njemački gost je pred okupljenim rekao kako je jako bitan nastavak borbe protiv korupcije, podizanje kompetitivnosti hrvatskog gospodarstva i obrazovanje. 

 -Borba protiv svakodnevnog mita i korupcije mora se nastaviti jer se time podiže ugled Hrvatske. Nije dobro, a bilo je takvih slučajeva, da njemačke kompanije pobjede na javnim natječajima, a onda bez razloga izgube taj posao. To ne daje dobru sliku Hrvatske u svijetu, ali i loše utječe na privlačenje stranih ulagača- kazao je Rösler i napomenuo da Njemačka može pomoći hrvatskim tvrtkama u području strojogradnje, autoindustrije, energetike te turizma. 

-Mi smo spremni dati svoj udio. U Njemačkoj postoji velik interes za ono što Hrvatska pruža.-rekao je njemački vicekancelar i napomenuo da njihovi poslovni subjekti moraju dobiti šansu u Hrvatskoj. 

Ministar gospodarstva Vrdoljak je u svojem govoru rekao kako je razgovarano o daljnjem procesu uništavanja korupcije, provođenju reformi da Hrvatska država bude brz servis, ali i o podizanju konkurentnosti, te o obrazovanju mladih generacija da bi u budućnosti bili kompetitviniji na tržištu rada. S time da bi njemačka pomoć bila od velike važnosti baš u sektoru povećanja kompetitivnosti dok druge dvije točke možemo sami. Vrdoljak je također govorio da u ovoj 2013. godini očekuje gospodarski rast i to prije svega zbog ulaska u Europsku uniju.

Predsjednik HGK Vidošević je u svojem govoru još jednom napomenuo da je Hrvatska najbliži put od Daleke Azije do Europe, te da unutar same EU možda čini tek statističku pogrešku, ali činjenica da smo jedina podunavska i mediteranska zemlja, držimo oko 7 posto ukupnog kopna Sredozemlja, ima svoj značaj. Također govornici su pričali o turističkim prednostima Hrvatske i o velikim vodnim zalihama, što ujedno znači velik potencijal za proizvodnju čiste energije. Inače, Njemačka je treći investitor u Hrvatsku i druga po robnoj razmjeni, a sudionici su se složili da bi brojke trebale biti i puno bolje.

27. travanj 2024 08:38