Hrvatska
StoryEditor

Josipović: Pretjerano je reći da su predstečajne nagodbe pljačka stoljeća

24. Veljača 2014.
Piše:
liderhrt

Predsjednik Ivo Josipović gostujući u emisiji Hrvatskog radija S predsjednikom uz kavu izjavio je da su predstečajne nagodbe institut koji je pomogao spašavanju radnih mjesta. Međutim, istaknuo je da se postavlja pitanje pravne konstrukcije i treba li je ispraviti.

Također je naglasio kako je konstatacija o pljački stoljeća pretjerana. Ovaj zakon kao i drugi ima i dobrih i loših strana. Nema ustanove koja se ne može zloupotrebiti, rekao je predsjednik te dodao kako takve slučajeve treba spriječiti i sankcionirati.

- Nema tog zakona koji se ne može popraviti pa tako i ovaj. Je li riječ o nefunkcionalnom zakonu ili o neustavnosti, odlučit će Ustavni sud. Ne treba ukinuti dosadašnje predstečajne nagodbe, osim eventualno one za koje se utvrdi da u njima ima elemenata kriminalnog djela - rekao je predsjednik Josipović.

Nije želio govoriti o odnosu premijera Milanovića i ministra Linića. Ponovio je samo da ministar Linić uživa povjerenje Vlade.

Govoreći o Zakonu o radu, predsjednik je rekao kako bi trebalo sve učiniti da se socijalni dijalog ne prekine. Reforme ne mogu čekati, ali treba ostaviti neko vrijeme da se pokuša postići dogovor.

Na pitanje o Ini, predsjednik je rekao kako podržava Vladu u namjeni da Ina posluje u okvirima hrvatskih zakona. Bitno je da se hrvatski strateški interesi očuvaju, a tko će biti partner to je manje važno.

Govoreći o svojoj potpori Mladenu Bajiću, Josipović je rekao kako je on imao i većih i manjih uspjeha. Bitno je da smo napravili jedan iskorak u borbi protiv korupcije i tu velike zasluge pripisujem Bajiću. Međutim, naglasio je da je odluka o njegovoj sudbini u rukama Sabora. Rekao je i kako je hrvatsko društvo i država postali toliko osjetljivi na korupciju i kriminal da nema osobe u Hrvatskoj koja bi bila tako važna da bi ta borba ovisila samo o njenom djelovanju.

28. travanj 2024 07:05