Hrvatska
StoryEditor

Josipović se na Plitvicama sastao s poduzetnicama

09. Ožujak 2013.

Na skupu ‘Žene poduzetnice u ruralnom području: potraga za tržištima‘, koji je održan danas na Plitvicama, predsjednik Ivo Josipović poslao je poruku da sasvim određeni uspjesi rada žena u kulturi, gospodarstvu i politici pokazuju da žene mogu biti jednako uspješne ili neuspješne na svim područjima rada kao i muškarci.

Druga Josipovićeva poruka je da ovakav skup, u organizaciji UNDP-a te veleposlanstava Kanade i Australije, može biti snažan poticaj za žensko poduzetništvo na ruralnom prostoru. Taj prostor u Hrvatskoj opterećen je i problemom povratnika, ali te se žene okreću tradicijskom poduzetništvu koje može naći put do tržišta ponudom u nacionalnim parkovima kao autohtoni proizvodi.Skupu su prisustvovale i veleposlanice Belgije, Španjolske, Indije, Maroka, Australije, Kanade i Austrije, bivša premijerka Jadranka Kosor, te predstavnici Hrvatske gospodarske komore, obrtničkih komora te raznih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i udruga. 

Sedam poduzetnica predstavilo je svoj poduzetnički put, izazove i probleme u raznim djelatnostima: preradi smokava, badema, vune, uzgoju ličkog krumpira i kupusa, proizvodnji sira i uzgoju ekološkog voća i povrća. U ime HGK Vesna Trnokop-Tanta kazala je da u ukupnom poduzetništvu žene čine 30 posto (23 posto poduzeća i sedam posto obrta) , ali da je to znatan napredak u odnosu na 2001. godinu, kada ih je bilo ukupno osam posto. Sadašnji postotak u biti je prosjek EU-a, kazala je Trnokop-Tanta. Ona se prije svega založila za umrežavanje raznih poslovnih grupa u ženskom poduzetništvu da bi žene mogle ostvariti dostupnost europskim fondovima, a također je pozvala poduzetnice da koriste usluge i pomoć ureda HGK-a u Bruxellesu.

Više sugovornica isticalo je da je za sada nedovoljno iskorišten potencijal Nacionalnih parkova Plitvičkih jezera i Slapova Krke za plasman autohtone ponude hrane, rukotvorina i suvenira, a u čemu postoji čitav niz administrativnih prepreka, uključujući i problem javne nabave. Jedan od zaključaka je da je UNDP u Hrvatskoj premostio mnoge prepreke na kojima su zakazale jedinice lokalne samouprave i ministarstva. Nekoliko lokalnih poduzetnica je pohvalilo otvaranje NP Plitvičkih jezera lokalnom poduzetništvu otkako mu je na čelu ravnateljica Lidija Bertović. Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica Programa UN-a za razvoj u RH Louisa Vinton rekla je da je zajednički izazov svim poduzetnicama na ruralnom prostoru, pa i onima koje imaju nedvojbeno proizvode vrhunske kvalitete, kako pronaći tržište. Nacionalni parkovi kroz koje godišnje prođu stotine tisuća turista nedovoljno su iskorištena prilika za njih, a s time u vezi u Hrvatskoj potrebne su promjene. Jedan od koraka u tom smjeru je i organizacija ovog skupa.

Predsjednik je na skupu u Plitvicama komentirao i ostavku ministra turizma Veljka Ostojića rekavši kako ni za jednu vladu nije dobro kada ministri daju ostavke, pa ni za ovu, no budući da vladajućoj koaliciji nije ugrožena parlamentarna većina vlada ostaje stabilna.

Kako je rekao predsjednik Josipović, u slučaju izlaska IDS-a iz koalicije ne bi došlo do krize parlamentarne većine, jer vladajuća koalicija u Saboru ima većinu, ‘te bi vlada ostala stabilna‘. Predsjednik Josipović je rekao i kako treba voditi računa i o tome da smo zbog lokalnih izbora u vremenima političkih previranja.

20. travanj 2024 12:37