Hrvatska
StoryEditor

‘Kapital je čudna voćka, zna gdje se može oploditi, a odakle treba pobjeći‘

15. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Ekonomija veličine je važna za konkurentnost poduzeća i važno je da tvrtke rade u inozemstvu jer 40 posto tržišta u Sloveniji, koliko ima Gorenje, i 40 posto tržišta Njemačke, koje drži Siemens Bosch, nije isto, istaknuo je Franjo Bobinac, predsjednik Uprave Gorenja na Samitu 100 biznis lidera regije.

- Oko 25 milijuna stanovnika regije je dovoljno veliko za poslovanje, razumijemo se međusobno i solidno smo obrazovani, no barijere su u glavama i lošoj infrastrukturi te neizvjesnoj političkoj budućnosti. Imamo potencijal jer analize rasta ove regije pokazuju brojke višestruko veće od onih u Europi i dobro je da postoji kompetentan financijski sektor. No kako se kaže, onaj koga je zmija ugrizla, boji se i gliste, pa se tako i banke boje ulagati jer su poduzeća prilično zadužena - upozorava Bobinac.

- Kapital je čudna voćka, zna gdje se može oploditi, a odakle treba pobjeći, dodao je Branko Roglić -  vlasnik Orbico Grupe. - Nije dovoljno osvojiti samo tržište regije ako želite dobro poslovati. Ako radite proizvod koji je planiran za najmanje 500 milijuna europskih kupaca, to može donijeti uspjeh i zato će Slovenija i Hrvatska učiniti sve da zemlje regije uđu u Europsku uniju. Upravo zato ne trebamo zaboraviti da je nakon svakog rata potrebno sjesti i jesti”, kaže Roglić. Upozorio je kako krivnju za sadašnje stanje snose dijelom i banke. “Donedavno su se ljudi lako zaduživali, a sada su banke previše oprezne i ne daju novce ni onima koji imaju dobre projekte. No isto tako, investitori moraju misliti na to da uzmu kredite koje mogu vraćati jer čim zakasne s ratom za kredit, gube vlasništvo nad svojim poslovnim projektom - pojašnjava Roglić.

- Za sigurnost poslovanja nužna je politička stabilnost - istaknula je pak Jelena Drakulić-Petrović, predsjednica Uprave Ringier Axel Springera. - Vlasnici kompanija često nisu bili spremni ući u Srbiju upravo zbog nesigurnosti i zato su spremni čekati i platiti više za akvizicije. Jednako tako potreban je važan, jasan i siguran zakonodavni okvir kojim će se poslovanje učiniti stabilnim. Taj okvir treba pratiti njegova primjena koja se, za sada, često zloupotrebljava - dodaje Drakulić-Petrović.

- Investitori, ako žele ulagati u neku zemlju, u donošenju odluke prvo pogledaju kakav je rejting zemlje, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Hrvatske udruga poslodavaca.- Procesi dobivanja dozvola i realizacija projekta predugo traju i dugo se čeka povratak ulaganja. Istovremeno nemamo dovoljno jasne vizije budućnosti niti na nacionalnim razinama. Moramo napraviti i nacionalne, ali i regionalne strategije, kao i jasne korake za njihovu realizaciju. Regulatorno usklađenje moglo bi postati prvi korak ka poslovnom povezivanju regije - zaključuje Mudrinić.

Summit100 biznis lidera je prvi i jedinstven skup ovakve vrste u regiji, zamišljen kao snažna sila gospodarskog povezivanja i doprinos naporima političkih lidera u cilju unaprjeđenja odnosa i života u regiji. Cilj Summita100 je biti trajna platforma i mjesto susreta najistaknutijih poduzetnika i gospodarstvenika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Kosova, kao i najviših političkih dužnosnika regije, kako bi zajedno otvorili perspektive jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija zemalja, ali i konkurentskog potencijala čitave jugoistočne Europe. Summit100 biznis lidera regije uspješno je dosad održan u Srbiji i Crnoj Gori, a ove godine održava se u Hrvatskoj. Organizatori Summit100 su Hrvatska udruga poslodavca (HUP), Srpska asocijacija menadžera (SAM), Atlas Fondacija Crna Gora i Združenje Manager Slovenije (ZMS).

23. travanj 2024 13:38