Biznis i politika
StoryEditor

Novotny o podjeli ministarstava: Bude li zlouporabe potpora iz EU, hrvatski zatvori neće moći primiti sve one koje će EU tužitelji progoniti

09. Svibanj 2024.
novotni cccc
  • Sasvim je izvjesno da će jedan od ministara biti Mario Radić, koji će vjerojatno obnašati i funkciju potpredsjednika Vlade, a Ministarstvo poljoprivrede prema neslužbenim Liderovim izvorima vodio bi Josip Dabro, tajnik DP-a
  • U toj konstelaciji Marija Vučković, doznajemo, preuzela bi Ministarstvo turizma, a Nikolina Brnjac bi otišla u Europski parlament

Premda se koalicijski sporazum tek sastavlja, već se nižu reakcije na najave o raspodjeli ministarstava i novim programskim usmjerenjima nove hrvatske Vlade koja će s Domovinskim pokretom (DP) ideološki skrenuti udesno. DP će tako, sad je sve poznato, voditi novo Ministarstvo demografije, a preuzet će i Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo gospodarstva i energetike. Jedan potpredsjednik sabora bit će iz DP-a, a drugi iz kvote manjina.

Premda se službeno zasad ne komentiraju imena, sasvim je izvjesno da će jedan od ministara biti Mario Radić, koji će vjerojatno obnašati i funkciju potpredsjednika Vlade, a Ministarstvo poljoprivrede prema neslužbenim Liderovim izvorima vodio bi Josip Dabro, tajnik DP-a, premda HDZ-ovci nisu najsretniji tim izborom. Tko će biti treći DP-ov ministar, još je nepoznato. Neslužbeno doznajemo da bi u toj konstelaciji Marija Vučković preuzela Ministarstvo turizma, a Nikolina Brnjac bi postala zastupnica u Europskom parlamentu. Naravno, moguće su i drugačije kombinatorike, jer se o imenima, kao i o imenovanju državnih tajnika i čelnika u javnim poduzećima još pregovara.

Užarile su se odmah nakon izlaska dogovora o podjeli ministarstava i društvene mreže, jasno je, kažu agilni internet komentatori da su potpore na meti - za poljoprivredu, a zašto energetika - to i djeca iz zadnje klupe znaju, smatraju komentatori. No, analitičari skidaju sve koprene, tko misli muljati s potporama, loše im se piše.

- Hrvatski zatvori neće biti dovoljni za sve one koje će progoniti i uhapsiti EU tužiteljstvo zbog zlouporabe potpora - istaknuo je Damir Novotny, ekonomski analitičar prema kojem je činjenica da smo dio Europske unije, ali i europske monetarne unije, dobra stvar za Hrvatsku jer sužava politički manevar za oportuniste s desnice.

- A to konkretno znači da se za hrvatski biznis neće puno toga promijeniti - smatra Novotny.

Slično razmišlja i Branko Roglić, vlasnik Orbica, najveće distributerske tvrtke u regiji i doajen hrvatskog biznisa, koji kaže da od pregovora i nove Vlade ne očekuje baš ništa novo ni drugačije, iako napominje, treba biti strpljiv i pričekati konačnu verziju koalicijskog sporazuma, bude li se tako tehnički zvao.

- Hrvatska nikad nije imala ministarstvo gospodarstva koje je doista nešto i radilo - napominje Roglić prema čijem mišljenju nije trebalo osnivati novo ministarstvo demografije jer je, po njemu, gospodarstvo važno za demografiju. 

- Treba olakšati funkcioniranje realnog sektora, smanjiti davanja, povećati plaće i nitko neće seliti iz Hrvatske - rekao je Roglić prema kojem oni poduzetnici koji čekaju da vide kako će se odvijati pregovori o Vladi očito o vladi i ovise, a to je za svaki gospodarski subjekt jako loša postavka.

Stjepan Talan, vlasnik i direktor Solvisa koji proizvodi solarne panele, smatra da će nova vlada pozitivno utjecati na sektor u kojem njegova tvrtka radi, a to dokazuje, prema njegovom mišljenju, i podjela resora.

- Ministarstvo održivog razvoja bit će jamac praćenja europskih zelenih politika i ulaganja - misli Talan.

Analitičari pak upitani da prokomentiraju tijek pregovora ističu da se moglo i transparentnije pregovarati, da se trebalo voditi računa o javnom interesu imajući u vidu da se u pregovorima raspravljalo o javnim poslovima, a ne privatnim. No, ono što je i njihov opći zajednički zaključak, tresla se brda, rodio se miš: u skorije se vrijeme u hrvatskoj politici neće, barem kad je realni sektor u pitanju, previše toga promijeniti. 

- Pogledajmo druge zemlje koje su u tranziciji ili su iz nje izašle, kod njih je stupanj demokracije daleko veći kao i percepcija borbe protiv korupcije, kod nas se stupanj razvoja demokracije vidi po transparentnosti pregovora, sve je iza zatvorenih vrata, a pregovara se u Vladi, ne u saboru, koji je ipak prva točka demokratskog postupanja u Hrvatskoj - smatra Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska. 

Luka Brkić, profesor Sveučilištu Libertas i dugogodišnji profesor na Fakultetu političkih znanosti, na istom je tragu: tajnovitost u pregovorima nije opravdanje jer se pregovara o javnim pitanjima od interesa svih građana Hrvatske.

15. svibanj 2024 02:39